Oscilaţiile de temperatură îşi pun amprenta asupra sănătăţii
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

504 vizite

02-12-2020

0 comentarii

Oscilaţiile de temperatură îşi pun amprenta asupra sănătăţii

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Medicii avertizează mereu populaţia că oscilaţiile de temperatură pot constitui un adevărat pericol pentru imunitate, punându-şi amprenta, din plin, asupra sănătăţii.

Dacă în urmă cu câteva zile puteam umbla fără căciuli sau haine foarte groase, acum nu se mai poate întâmpla acelaşi lucru, aşa că trebuie să fim foarte atenţi la cum ne îmbrăcăm şi cum facem faţă frigului de afară. Cert este că, diferenţele de temperatură creează reale probleme de adaptare organismului nostru. Nu doar lipsa energiei şi moleşeala ne fac să ne simţim rău, ci şi apariţia de infecţii, boli, răceli şi alte probleme de sănătate. În rândurile ce urmează, vom aminti câteva dintre ele şi ce putem face pentru a le ameliora.

În principiu, este important să ştim că, în general, un corp sănătos poate suporta fără dificultăţi chiar şi oscilaţiile de temperatură mai mari. Totuşi, mulţi dintre noi ne confruntăm cu anumite vulnerabilităţi fizice sau afecţiuni cronice. Dr. Victoria Nedelcu este de părere că precipitaţiile, umiditatea, presiunea atmosferică ajung să influenţeze negativ un număr mare de persoane. La rândul lor, toate aceste stări declanşează dureri de cap, migrene, ameţeli, tulburări de echilibru, stări de slăbiciune şi apatie.

Apoi, persoanele hipertensive se vor confrunta cu oscilaţii mai dese ale tensiunii arteriale, dar şi ale pulsului. Acest lucru va duce, implicit, la agravarea tahicardiei.

„Persoanele în vârstă, şi mai ales cele care se ştiu cu probleme de sănătate trebuie să ştie că, în cazul în care vremea se răceşte brusc, acest lucru poate duce la creşterea tensiunii, în special dimineaţa, dar şi la mărirea frecvenţei crizelor anginoase, pentru cei care suferă, deja, de angină pectorală sau au suferit un infarct miocardic. Mai mult decât atât, aceşti oameni sunt expuşi şi apariţiei unui atac de cord. De asemenea, pentru fumători trebuie să se acorde în această perioadă o atenţie sporită, şi ei fiind supuşi unui factor de risc”, a explicat medicul.

Ca urmare, este foarte important să ştiţi că toţi aceşti factori externi - precipitaţiile, umiditatea, presiunea atmosferică şi implicit variaţiile de temperatură, ajung să influenţeze în mod negativ un număr mare de persoane. Tocmai de aceea, un lucru esenţial pe care populaţia trebuie să-l reţină este că aceste oscilaţii de temperatură nu îi îmbolnăvesc în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă pot declanşa şi agrava anumite afecţiuni, în special cele de natură respiratorie.

În acelaşi timp, astfel de schimbări exterioare produc un dezechilibru în interiorul organismului şi implicit al imunităţii, favorizând astfel apariţia virozelor respiratorii sau chiar a pneumoniilor. În plus, cei care se confruntă cu bronşite astmatiforme sau cu astm bronşic ar trebui să evite ieşirile atunci când afară este ceaţă sau aer rece şi umed, iar cei mai vulnerabili sunt copiii, bătrânii şi pacienţii cu probleme respiratorii cronice.

Nu uitaţi! Persoanele hipertensive se pot confrunta cu oscilaţii mai dese ale tensiunii arteriale, dar şi ale pulsului! Deci, mare atenţie când ieşiţi din casă! Specialiştii spun că vremea poate aduce, şi un dezechilibru psihic pentru persoanele meteosensibile, care vor avea stări emoţionale oscilante.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660340 vizite | 18330 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7668 vizite | 722 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9108 vizite | 623 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429162 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671440 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660340 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.