Otitele repetitive pot duce la pierderea auzului
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

6782 vizite

17-01-2020

0 comentarii

Otitele repetitive pot duce la pierderea auzului

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Timpanoplastia constă în transplantul membranei timpanice, cu sau fără reconstrucţia osişoarelor. Astfel, susţin specialiştii, noul timpan (transplantul) este o grefă care se recoltează în timpul operaţiei, chiar de la pacient. În general, operaţia durează între 45 şi 90 minute şi constă în refacerea timpanului, care este amplasat pe sub resturile vechiului timpan. Vă întrebaţi când este indicat să recurgeţi la o astfel de intervenţie? Ei, bine, afecţiunile timpanului nu sunt provocate cel mai des din cauze traumatice, ci mai ales inflamatorii, adică de vină pot fi otitele repetitive, modificările inflamatorii persistente în urechea medie, la nivelul timpanului şi lanţului de osişoare care se află în spatele acestuia, în urechea internă.

Potrivit dr. Carmen Mocanu, medic specialist ORL, timpanoplastia sau miringoplastia şi timpaniosiculoplastia reprezintă o serie de intervenții chirurgicale de reparare a membranei timpanice sau a timpanului şi lanţului de osişoare aflate în spatele acestuia (ciocan, nicovală și scăriță) în cazul unor perforaţii şi/sau lize osiculare, sau a altor modificări ale arhitecturii timpanului incompatibile cu o bună funcţionare a urechii.

La un moment dat, pacientul constată diminuarea auzului de partea urechii bolnave, scurgeri la nivelul urechii afectate mai mult sau mai puţin purulente şi, uneori, dureri.

Acestea sunt principalele simptome pe care le are o persoană care a suferit traumatisme asupra timpanului şi lanţului de osişoare sau care are antecedente de suferinţe otice cronice sau repetitive. Partea proastă este că, indiferent de cauză, dacă nu se tratează la timp, consecinţele pot fi extrem de grave.

„Pierderea de auz, principala consecinţă, va afecta viaţa socială a pacientului, iar dacă suferinţa timpanului sau a lanţului de oscioare este congenitală sau apare în copilărie, va împiedica dezvoltarea limbajului sau îi va întârzia dezvoltarea corespunzătoare şi îl va izola pe copil de cei din jur. Mai sunt şi perforaţiile. Acestea îl vor împiedica să practice sporturi nautice, iar episoadele de infecţie pot genera complicaţii infecţioase de vecinătate, dintre care unele redutabile vasculare, neurologice, meningo-encefalice”, a precizat medicul.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661543 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

66995 vizite | 11533 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17772 vizite | 1802 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431804 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001763 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661543 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578134 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.