Pacienţii cu arsuri grave, trataţi în alte judeţe. De ce nu pot fi îngrijiţi la Constanţa
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

2591 vizite

05-01-2017

0 comentarii

Pacienţii cu arsuri grave, trataţi în alte judeţe. De ce nu pot fi îngrijiţi la Constanţa

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Constănţenii care aughinionul să suporte arsuripe o suprafaţă mai marede 30% din suprafaţa corpului nu pot primi tratamente modernede terapie intensivă şi sunt în continuare trimişi la alte unităţi sanitare din Bucureşti sau în alte judeţe ale ţării.

De ce se întâmplă acest lucru? La nivel naţional, există un protocol prin care, dacă o persoană are arsuri grave, este transportată de urgenţă în Capitală. În concluzie, arsurile de gradul doi se trimit în Capitală din cauza protocolului naţional, la Constanţa fiind tratate celelalte cazuri. Aici mai există o problemă: odată cu închiderea Terapiei Intensive de la Spitalul de Arşi, nu se poate respecta întotdeauna protocolul.

„La Bucureşti este cel mai mare centru de arşi din ţară, dar ei nu au mereu locuri libere ca să ne ajute. În aceste condiţii, suntem obligaţi deseori să-i tratăm la Constanţa. Problema este că noi nu avem aici logistica necesară pentru tratarea acestor pacienţi arşi şi nici nu se poate înfiinţa un centru de arşi peste noapte, pentru că acest lucru implică o infrastructură deosebită şi, desigur, o investiţie majoră. Spre exemplu, nu putem face trei saloane şi să rezolvăm problema. Este nevoie de o structură separată, cu săli de operaţie separate. Bineînţeles, noi am discutat mereu la Bucureşti cu staff-ul chirurgiei româneşti şi am spus că judeţul Constanţa are nevoie de acest centru de arşi, dar nu ştiu când se va rezolva această situaţie”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, şeful secţiei de Chirurgie Plastică şi Arşi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Bogdan Caraban.

Desigur, în cazurile nefericite, când nu se găsesc locuri la alte spitale pentru un pacient cu arsuri, acesta este tratat la SCJU. „La noi, medicii au experienţă pentru a trata bolnavii, dar nu putem să comparăm logistica pe care o deţinem aici cu cea de la Floreasca”, a precizat medicul.

Acesta a mai spus că ei trebuie să respecte mereu protocolul naţional. Astfel, în momentul în care la spital ajunge un astfel de pacient, cadrele medicale au obligaţia de a suna la centrul operativ pentru situaţii de urgenţă. Acolo, unul dintre operatori le preia solicitarea de transfer şi le transmite ce s-a hotărât cu acel pacient.

„Noi primim indicaţii de la acest centru operativ şi, conform indicaţiilor, îl transferăm acolo unde consideră ei că trebuie trimis. Dacă există în Bucureşti locuri, îi trimitem acolo, dar de câteva luni, de când s-a închis Terapia Intensivă, este mai greu”, a explicat dr. Caraban.

Trebuie menţionat că, dacă în alţi ani, în această perioadă nu erau chiar atât de mulţi bolnavi pe secţie, acum, aceasta este plină nu numai de pacienţi cu arsuri, dar şi de persoane cu plăgi tăiate de flex sau alte instrumente.

„Practic, lucrăm la foc continuu, iar cele 25 de paturi sunt aproape tot timpul ocupate. Acesta este şi motivul pentru care am făcut deja cerere pentru suplimentarea personalului, pentru că este nevoie de asistente medicale şi infirmiere, mai ales că numărul de arşi a tot crescut în ultima perioadă”, a explicat dr. Bogdan Caraban.

În prezent, cele mai multe dintre cazurile care ajung pe secţia de Chirurgie Plastică şi Arşi sunt reprezentate de arsuri, urmează traumatismele de părţi moi şi apoi patologiile tumorale, adică epitelioame bazo-celulare, epitelioame spino-celulare şi melanoame.

Taguri articol: stiri medicale arsuri urgenta constanta pacient

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660318 vizite | 17602 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7627 vizite | 698 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9070 vizite | 599 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429156 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660318 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.