Pacienții cu boli dermatologice și vaccinarea anti-COVID-19. Există restricții?
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

332 vizite

24-01-2021

0 comentarii

Pacienții cu boli dermatologice și vaccinarea anti-COVID-19. Există restricții?

Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN

În această perioadă, se fac programări și se realizează vaccinări împotriva COVID 19. Printre cei eligibili pentru a beneficia de vaccin în această etapă sunt și pacienții cu afecțiuni cronice dermatologice. Mulți dintre aceștia se pot vaccina fără restricții, dar sunt și situații în care cei care suferă de boli dermatologice trebuie să țină cont de o serie de indicații.

„Trebuie precizat încă de la bun început că nu există niciun motiv întemeiat pentru care marea majoritate a pacienților cu afecțiuni dermatologice să refuze vaccinul anti COVID-19. Din contră, cea mai bună alegere pe care o pot face pentru sănătatea lor este să se programeze la vaccin. Pacienții cu afecțiuni dermatologice cronice precum psoriazis, lupus eritematos, vasculite, sarcoidoza etc. dar și pacienții care au suferit de un cancer de piele, fie el carcinom, melanom sau altă formă de tumoră, se pot vaccina și îi încurajăm să o facă”, a afirmat dr. Mihaela Leventer. La fel, vaccinarea este recomandată în cazul pacienților oncologici.

Pacienții cu unele afecțiuni dermatologice care se pot vaccina numai după respectarea unor indicații sunt cei aflați sub tratament biologic (precum în psoriazis), cei sub tratament cu glucocorticoizi (lupus eritematos).

„Pacienții aflați pe tratament biologic, așa cum se administrează în psoriazis, nu au restricții legate de vaccinare. Însă, dacă sunt în curs de începere a terapiei biologice pentru boală vor amâna medicația până vor face cele două doze de vaccin. De asemenea, pacienții aflați sub tratament cronic cu glucocorticoizi așa cum se întâmplă în bolile buloase, lupus eritematos și altele pot face vaccinul după ce scad dozele de medicație imunosupresoare sub control medical.

Medicii trebuie să evalueze starea pacientului cu o afecțiune cronică, factorii de risc suplimentari cum ar fi alte afecțiuni asociate, să stabilească dacă medicația imunosupresoare poate fi sistată sau redusă pentru o perioadă de 28 de zile și să sfătuiască pacientul în fiecare situație particulară”, a mai arătat medicul dermatolog.

Singurele limitări la vaccinare sunt pentru pacienții care au avut episoade alergice grave în antecedente. Aici intră urticaria cu angioedem și alergii postmedicamentoase severe, afecțiuni dermatologice bine cunoscute, a explicat medicul specialist.

Florentina BOZÎNTAN

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655890 vizite | 13491 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7437 vizite | 548 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8852 vizite | 462 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429039 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000139 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671432 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655890 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.