Paracetamolul, cu bune şi cu rele
Sursa de Sănătate logo

Copil

Copil

fever?

fever?
Sfatul medicului

1669 vizite

05-12-2012

0 comentarii

Paracetamolul, cu bune şi cu rele

Articol publicat de Redactor

Copiii trataţi cu paracetamol pentru a li se calma febra şi durerile au un risc mai mare de a experimenta simptome ale astmului în perioada preşcolară, susţine un studiu realizat de cercetătorii danezi. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 441 copii danezi şi a dorit să observe dacă există legături între riscul de apariţie a astmului şi administrarea paracetamolului. Rezultatele au arătat că riscul de apariţie a simptomelor specifice astmului creşte direct proporţional cu expunerea copilului la acest medicament. În studiu, 336 dintre participanţi au fost monitorizaţi de la naştere, până la vârsta deşapte ani. Toţi cei 411 subiecţi au avut mame care sufereau de astm, lucru care îi expunea pe copii la un risc crescut de dezvoltarea a bolilor pulmonare. În total, până la vârsta de 3 ani, 19% dintre copii au manifestat simptome produse de astm, precum tusea, respiraţia şuierătoare sau dispnee.

Rezultatele au demonstrat că acest risc apare, în general, la copii care au fost trataţi cu paracetamol, în primul an de viaţă. Pentru fiecare dublare a numărului de zile în care un copil primea paracetamol, exista un risc de dezvoltare a astmului de 28 de procente. Cu toate acestea, legătura dispărea până ce copiii atingeau vârsta de şapte ani. În acel punct, 14% dintre copii sufereau de astm. Totuşi, legătura statistică nu este de ajuns pentru a demonstra că paracetamolul cauzează probleme respiratorii. „Considerăm că este prea devreme pentru a susţine că există o relaţie de cauzalitate, dar descoperirile ar trebui să încurajeze continuarea cercetărilor”, a declarat coordonatorul studiului, Hans Bisgaard. Este foarte important ca oamenii de ştiinţă să identifice şi să demonstreze dacă această legătură există sau nu. Totuşi, acest lucru nu va fi uşor. Principalul motiv este acela că majoritatea copiilor bolnavi de astm tind să sufere de infecţii respiratorii mult mai severe. Comparativ cu alţi copii, la ei răcelile simple se transformă cu uşurinţă în bronşite şi pneumonii. Prin urmare, este de aşteptate ca ei să primească paracetamol mult mai des, comparativ cu alţi copii. Sursa: descoperă.ro

Comentează aici

Articole recomandate

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

217170 vizite | 92519 comentarii

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

107168 vizite | 87467 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

401739 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1389430 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

975756 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

654310 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

563738 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

501456 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.