Părinţi, atenţie! Care sunt cele mai comune semne ale rujeolei
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1607 vizite

19-10-2017

0 comentarii

Părinţi, atenţie! Care sunt cele mai comune semne ale rujeolei

Rujeola este o boală foarte contagioasă, ce se caracterizează prin evoluţie autolimitantă cu febra, exantem şi enantem, având complicaţii frecvente şi severe. Boala se transmite prin contactul direct cu persoana bolnavă, calea de transmitere fiind aeriană.

„Boala o poate face orice persoană nevaccinată sau vaccinată incomplet, care a intrat în contact cu bolnavul acut de rujeolă. Această afecţiune a copilăriei este extrem de periculoasă, spre deosebire de alte febre însoţite de erupţie, pentru că virusul rujeolic determină, la nivelul aparatului respirator, o distrugere masivă a mucoaselor, lăsând uşa larg deschisă suprainfecţiilor bacteriene, complicaţii imediate. Virusul poate determina şi complicaţii la distanţă, precum panencefalită sclerozantă subacută, ce poate apărea la un interval de unu – zece ani, după boală”, a declarat dr. Popescu Ionela, medic specialist pediatrie, de la Spitalul privat „Euromaterna”.

Potrivit medicului specialist, părinţii trebuie să fie alarmaţi de febra brusc instalată, starea generală alterată a copilului, oboseală, inapetenţă, cefalee, dar şi de anumite caracteristici fizice: ochii lăcrimează, nasul curge, copilul se plânge de greaţă sau chiar varsă.

„După trei-patru zile apare erupţia caracteristică, iniţial, în zona urechilor şi se extinde la cap şi gât, apoi cuprinde membrele superioare şi trunchiul, după care, erupţia se extinde şi la membrele inferioare. Erupţia este însoţită, în continuare, de febră înaltă şi alterarea stării generale. În fază de convalescenţă, erupţia devine cafenie şi febra scade. Tratamentul include izolarea la domiciliu a cazurilor confirmate şi necomplicate şi internarea în spital, care se decide împreună cu medicul infecţionist”, adaugă medicul pediatru.

Taguri articol: sfatul medicului euromaterna rujeola febra tratament transmitere boala complicatii

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661375 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

47371 vizite | 8788 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17539 vizite | 1786 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431273 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001448 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671637 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661375 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577658 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.