Părinţi, învăţaţi-vă copiii să se spele pe mâini şi evitaţi multe neplăceri!
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

682 vizite

18-03-2018

0 comentarii

Părinţi, învăţaţi-vă copiii să se spele pe mâini şi evitaţi multe neplăceri!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Una dintre cele mai importante deprinderi, pe care părinţii trebuie să i-o cultive copilului său este spălatul pe mâini. Desigur, sarcina adulţilor constă în formarea la copil a unui reflex necondiţionat, adică acesta să se spele pe mânuţe ori de câte ori vine de afară, înainte de mâncare şi în multe alte situaţii. Aşa că, cei mici ar trebui obişnuiţi să se spele pe mâini încă de la prima băiţă, pentru ca el să nu aibă frică de apă şi să nu trăiască emoţii negative în timpul scăldatului. Deci, părinţi, acordaţi o atenţie deosebită mânuţelor, stropiţi-le cu apă şi lasaţi copilul să se joace cu ele prin cădiţă.

„Gradul de civilizaţie al unei ţări se evaluează şi după consumul de săpun pe cap de locuitor. Spălatul pe mâini previne îmbolnăvirile. Este imperios necesar să ne spălăm pe mâini ori de câte ori este nevoie, iar copiii trebuie învăţaţi să se spele corect. Am pus mâna pe păr, trebuie să ne spălăm pe mâini. Am pus mâna pe clanţă, trebuie să ne spălăm pe mâini. Apa si săpunul sunt principalii inamici ai bacteriilor. Cu cât ne spălăm mai des pe mâini, cu atât prevenim îmbolnăvirile dese. Gelurile antibacteriene pot fi folosite temporar, de necesitate, dar, apoi trebuie să ne spălăm pe mâini”, a declarat conf. univ. dr. Cristina Mihai, medic şef secţie Pediatrie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Aceasta a precizat că o altă cale de trasmitere a bolilor este prin strănut sau tuşit. Strănutul în palmă duce la răspândirea rapidă a microbilor. „După ce aţi dus palma la gură în timpul strănutului, microbii rămân pe mână, mână cu care veţi deschide o uşă sau o veţi întinde unei alte persoane spre a face cunoştinţă. Pentru a evita răspândirea microbilor, cel mai corect mod de a strănuta este aducând cotul braţului îndoit la gură. Astfel, microbii rămân într-o zonă din care nu mai sunt împrăştiaţi atât de uşor”, a completat specialistul.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659417 vizite | 16369 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8997 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429128 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659417 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.