Pediculoza la copii. Ce trebuie să faceţi dacă copilul are păduchi?
Sursa de Sănătate logo
Şcolari

2297 vizite

14-12-2015

0 comentarii

Pediculoza la copii. Ce trebuie să faceţi dacă copilul are păduchi?

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Observarea unui punct mişcător mic şi alb în părul copilului este un motiv suficient pentru ca părinţii să intre în panică. Ce poate face un părinte dacă află că propriul copil are păduchi? Poate că cel mai dificil lucru în astfel de situaţii este sentimentul de vină sau de ruşine al părinţilor, atunci când se tem de ceea ce vor crede ceilalţi despre familia şi copii lor. Oricât de respingători ar fi păduchii de cap, trebuie să ştiţi că aceştia nu provoacă nicio boală gravă şi pot fi trataţi.

Ce sunt păduchii de cap şi cum se transmit

Aproape de dimensiunea unei seminţe de susan, păduchii de cap sunt nişte paraziţi cu şase picioare care trăiesc în părul omului. Lindinile – ouăle pe care păduchii le depun pe păr, foarte aproape de scalp – sunt chiar mai dificil de identificat.

Deşi păduchii şi ouăle lor sunt foarte mici, sunt vizibili cu ochiul liber. Păduchii de păr pot fi de culoare albă, brună sau gri. Lindina are o formă rotundă sau ovală şi este lipită bine de firele de păr, foarte aproape de scalp.

Din fericire, păduchii nu pot trăi mai mult de câteva zile în absenţa căldurii şi hranei pe care le-ar putea oferi gazda. „Dacă nu sunt pe cap, se deshidratează şi mor foarte repede. După o zi fără hrană, păduchii mor de foame”, precizează Richard Pollack, doctor în entomologie la Universitatea Harvard. Cu toate acestea, ei pot supravieţui până la şase ore sub apă, fapt ce explică rezistenţa lor la duşuri.

Păduchii nu pot să sară sau să zboare. „Pentru a se transmite, este necesar de un contact direct”, declară dr. Chiraţa Blacioti, medic primar pediatrie.

Păduchii se transmit uşor la copii

Păduchii de cap sunt frecvent întâlniţi la copiii mici care „merg la centre de îngrijire, grădiniţă, şcoală sau care dorm în colectivităţi”, adaugă medicul pediatru. De asemenea, „păduchii pot fi contactaţi la frizeriile unde nu se respectă condiţiile de igienă, printr-un pieptene infectat”, declară dr. Chiraţa Blacioti. De cele mai multe ori, la această vârstă, copiii se joacă foarte aproape unul de altul, astfel încât părul lor intră în contact direct. De asemenea, ei pot folosi aceleaşi perii de păr, pălării, căciuli sau cleme.

„Pediculoza se manifestă cu mâncărimi ale scalpului, iar păduchii sunt vizibili pe părul copilului”, precizează medicul. Pediatrul recomandă ca cel mic să stea acasă şi să nu meargă în colectivităţi până când scapă de această problemă.

Cum se tratează păduchii

„Dacă identificaţi păduchi în părul copilului, mergeţi la medic. Ei nu dispar de la sine, este nevoie de un tratament specializat, de tipul şampoanelor medicinale”, declară dr. Chiraţa Blacioti. Aceste produse trebuie utilizate respectând instrucţiunile medicului.

„Există şi un pieptene special pe care îl găsiţi în farmacii. Nu recomand metodele naturiste de tratare a păduchilor. Înainte erau îndepărtaţi de pe firul de păr cu mâna sau cu gaz. Astăzi vă puteţi adresa medicului şi aveţi la îndemână multe şampoane special create pentru această problemă”, explică medicul pediatru.

Pediculoza capilară este o afecţiune frecventă la copiii mici. Se transmite foarte uşor în colectivităţi şi nu este un motiv de ruşine. Nu încercaţi să rezolvaţi problema pe cale naturistă şi prezentaţi-vă cât mai devreme cu cel mic la un cabinet de pediatrie.

Taguri articol: pediatrie boli şi afecţiuni copilul Şcolari copii igienă medic dr. chiraţa blacioti

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

296733 vizite | 40741 comentarii

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

623863 vizite | 192 comentarii

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

476750 vizite | 155 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1333869 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

950411 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

623863 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

546963 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

486863 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.