Picioruşe crăcănate. Când mergem cu bebeluşul la medicul ortoped?
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

270 vizite

01-03-2022

0 comentarii

Picioruşe crăcănate. Când mergem cu bebeluşul la medicul ortoped?

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Atunci când încep să meargă în picioare, unii copii pot prezenta ceea ce popular se cheamă picioare crăcănate. Medicii susţin că, de cele mai multe ori, acest „defect” se poate corecta de la sine. Dar în cazul în care persistă, părinţii ar trebui să se adreseze unui medic ortoped.

„Acest mic defect al copiilor se datorează, în primul rând poziţiei din uter, însă, printr-o simplă radiografie sau analize de sânge, medicul poate aduna informaţiile necesare pe baza cărora se poate edifica asupra fiecărui caz în parte”, explică medicul primar pediatru Zişan Omer.

Este bine să ştiţi, de asemenea, că forma picioarelor unui copil şi felul lui de a păşi sunt influenţate şi de ereditate. Pe de altă parte, este adevărat că toţi bebeluşii au picioarele strâmbe la naştere, după cum la fel de adevărat este că această caracteristică dispare în jurul vârstei de doi ani. „Cel mai adesea, fenomenul este determinat de încercarea copilului de a-şi menţine echilibrul, destul de rare fiind cazurile în care picioruşele crăcănate sunt semnul unor afecţiuni ale picioarelor”, mai spune medicul specialist.

De cele mai multe ori, primii paşi ai copilului sunt făcuţi cu picioarele foarte depărtate unul de celălalt, din cauză că în altă poziţie ar cădea imediat. „Abia atunci când situaţia persistă şi după vârsta de trei ani, se recomandă un consult la medicul ortoped, care poate determina dacă este vorba despre un semn al dezvoltării copilului sau dacă picioarele crăcănate pot crea tot felul de probleme. Dacă vizita la medic este făcută la timp, iar tratamentul este urmat corect, majoritatea cazurilor se rezolvă”, explică medicul pediatru.

Taguri articol: pediatrie sfatul medicului analize copii probleme echilibru picioare

Comentează aici

Articole recomandate

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

323606 vizite | 48305 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

29760 vizite | 12616 comentarii

„Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?” „Vaccinarea, act de prevenţie obligatoriu sau recomandat?”

324726 vizite | 3486 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1343862 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

954026 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

625706 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

550100 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

488718 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.