Picioruşe crăcănate. Când mergem cu bebeluşul la medicul ortoped?
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1229 vizite

01-03-2022

0 comentarii

Picioruşe crăcănate. Când mergem cu bebeluşul la medicul ortoped?

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Atunci când încep să meargă în picioare, unii copii pot prezenta ceea ce popular se cheamă picioare crăcănate. Medicii susţin că, de cele mai multe ori, acest „defect” se poate corecta de la sine. Dar în cazul în care persistă, părinţii ar trebui să se adreseze unui medic ortoped.

„Acest mic defect al copiilor se datorează, în primul rând poziţiei din uter, însă, printr-o simplă radiografie sau analize de sânge, medicul poate aduna informaţiile necesare pe baza cărora se poate edifica asupra fiecărui caz în parte”, explică medicul primar pediatru Zişan Omer.

Este bine să ştiţi, de asemenea, că forma picioarelor unui copil şi felul lui de a păşi sunt influenţate şi de ereditate. Pe de altă parte, este adevărat că toţi bebeluşii au picioarele strâmbe la naştere, după cum la fel de adevărat este că această caracteristică dispare în jurul vârstei de doi ani. „Cel mai adesea, fenomenul este determinat de încercarea copilului de a-şi menţine echilibrul, destul de rare fiind cazurile în care picioruşele crăcănate sunt semnul unor afecţiuni ale picioarelor”, mai spune medicul specialist.

De cele mai multe ori, primii paşi ai copilului sunt făcuţi cu picioarele foarte depărtate unul de celălalt, din cauză că în altă poziţie ar cădea imediat. „Abia atunci când situaţia persistă şi după vârsta de trei ani, se recomandă un consult la medicul ortoped, care poate determina dacă este vorba despre un semn al dezvoltării copilului sau dacă picioarele crăcănate pot crea tot felul de probleme. Dacă vizita la medic este făcută la timp, iar tratamentul este urmat corect, majoritatea cazurilor se rezolvă”, explică medicul pediatru.

Taguri articol: pediatrie sfatul medicului analize copii probleme echilibru picioare

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660809 vizite | 46031 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

10064 vizite | 1576 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

12705 vizite | 1362 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429557 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000298 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671484 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660809 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577382 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.