Picioruşe crăcănate. Când mergem cu bebeluşul la medicul ortoped?
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1055 vizite

01-03-2022

0 comentarii

Picioruşe crăcănate. Când mergem cu bebeluşul la medicul ortoped?

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Atunci când încep să meargă în picioare, unii copii pot prezenta ceea ce popular se cheamă picioare crăcănate. Medicii susţin că, de cele mai multe ori, acest „defect” se poate corecta de la sine. Dar în cazul în care persistă, părinţii ar trebui să se adreseze unui medic ortoped.

„Acest mic defect al copiilor se datorează, în primul rând poziţiei din uter, însă, printr-o simplă radiografie sau analize de sânge, medicul poate aduna informaţiile necesare pe baza cărora se poate edifica asupra fiecărui caz în parte”, explică medicul primar pediatru Zişan Omer.

Este bine să ştiţi, de asemenea, că forma picioarelor unui copil şi felul lui de a păşi sunt influenţate şi de ereditate. Pe de altă parte, este adevărat că toţi bebeluşii au picioarele strâmbe la naştere, după cum la fel de adevărat este că această caracteristică dispare în jurul vârstei de doi ani. „Cel mai adesea, fenomenul este determinat de încercarea copilului de a-şi menţine echilibrul, destul de rare fiind cazurile în care picioruşele crăcănate sunt semnul unor afecţiuni ale picioarelor”, mai spune medicul specialist.

De cele mai multe ori, primii paşi ai copilului sunt făcuţi cu picioarele foarte depărtate unul de celălalt, din cauză că în altă poziţie ar cădea imediat. „Abia atunci când situaţia persistă şi după vârsta de trei ani, se recomandă un consult la medicul ortoped, care poate determina dacă este vorba despre un semn al dezvoltării copilului sau dacă picioarele crăcănate pot crea tot felul de probleme. Dacă vizita la medic este făcută la timp, iar tratamentul este urmat corect, majoritatea cazurilor se rezolvă”, explică medicul pediatru.

Taguri articol: pediatrie sfatul medicului analize copii probleme echilibru picioare

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566517 vizite | 144 comentarii

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

56438 vizite | 58 comentarii

Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă

43561 vizite | 41 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428088 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

998601 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671219 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577259 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566517 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.