Pietrele la rinichi, o durere mai severă decât naşterea naturală
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

7360 vizite

21-07-2017

0 comentarii

Pietrele la rinichi, o durere mai severă decât naşterea naturală

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Persoanele care suferă de litiază renală (pietre la rinichi) experimentează o durere abdominală extrem de puternică, denumită colică renală. Despre această durere, produsă de deplasarea pietrelor renale, se spune că este una dintre cele mai puternice dureri existente, cu o intensitate mai mare decât durerea din timpul naşterii vaginale. Ea debutează în partea de jos a abdomenului, iradiază inghinal şi în zona lombară şi, iniţial, vine în pusee.

„Pietrele la rinichi sunt depozite dure, formate din săruri acide şi minerale. Cu toate că deplasarea calculilor este extrem de dureroasă, aceştia nu determină leziuni în timpul deplasării. Dacă aceste pietre sunt de dimensiuni mici, ele pot fi eliminate pur şi simplu, prin consumul unei cantităţi suficiente de apă, împreună cu eliminarea unei cantităţi mici de sânge. În alte cazuri poate fi nevoie de metoda chirurgicală, iar în alte situaţii, calculii de mari dimensiuni pot fi sparte cu ajutorul ultrasunetelor”, explică dr. Viorel Tode, urolog.

Când calculii sunt eliminaţi spontan, pentru diminuarea durerii sunt utilizate medicamente, precum antiinflamatoare nesteroidiene şi antispastice, dar şi antiemetice, pentru stoparea vărsăturilor şi a stării de greaţă , care, apropape întotdeauna, însoţesc crizele de colică biliară. Pentru a evita formarea pietrelor în rinichi şi, ulterior, colica biliară, este necesară consumarea de multe lichide.

Nivelul mare de calciu din organism (hipercalciuria) este un alt factor de risc pentru formarea calculilor renali.

Colica renală, de obicei, apare la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 şi 50 ani, fiind mai frecventă la bărbaţi. O criză de colică biliară poate dura chiar şi şase ore, timp în care durerea ajunge la intensitate maximă. Complicaţiile colicii renale includ: stenoza ureterală, abces, infecţie, perforaţia ureterală, afectarea rinichiului, urosepsis.

Taguri articol: stiri medicale pietre la rinichi antiinflamatoare durere abdominală medicament ultrasunete

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

265543 vizite | 105589 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

238802 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

421388 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1402692 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

982533 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

659548 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

567899 vizite

Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii Mâncarea sănătoasă adaugă ani buni vieţii

504871 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.