Plămânii tăi sunt sănătoşi?
Sursa de Sănătate logo

Piriu-doina-sindromul-de-apnee-in-somn-1-1024x682

Piriu-doina-sindromul-de-apnee-in-somn-1-1024x682
Boli şi afecţiuni

1427 vizite

17-11-2012

0 comentarii

Plămânii tăi sunt sănătoşi?

Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN
Potrivit statisticilor realizate la nivel mondial, bronho-pneumopatia obstructivă cronică reprezintă o cauză majoră de mortalitate, fiind în creştere în întreaga lume. Afecţiune cronică, progresivă, bronho-pneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este caracterizată prin limitarea fluxului de aer prin căile respiratorii, incomplet reversibilă. Conform statisticilor realizate la nivel mondial, această boală reprezintă o cauză majoră de mortalitate, în creştere în întreaga lume. În ţara noastră, aproximativ un milion de persoane suferă de BPOC, dar numai un sfert au ajuns la un specialist şi au fost diagnosticaţi. „Realitatea este că această afecţiune este insuficient conştientizată”, a atras atenţia dr. Doina Pîrîu, medic specialist pneumologie. Cum se manifestă boala Factorii care cresc riscul apariţiei bolii sunt: fumatul (principalul factor), expunerea pasivă la fumat, la noxe profesionale (gaze de sudură, minerit, industria textilă, pulberi şi substanţe chimice), poluarea din mediul înconjurător. Clinic, boala se manifestă prin tuse cronică, progresivă, însoţită de expectoraţie şi dispnee (dificultate în respiraţie). Bolnavii au perioade când simptomele sunt acutizate şi pot duce la scăderea toleranţei la efort, declinul funcţiei pulmonare şi chiar moartea prematură. „BPOC-ul reduce calitatea vieţii pacientului, alterează starea de sănătate în diferite grade şi creşte riscurile de spitalizare şi mortalitate, implicând costuri economice şi sociale extrem de ridicate”, a afirmat medicul specialist. Pacienţii trebuie să fie conştienţi, a subliniat dr. Pîrîu, de faptul că „boala nu se vindecă, dar se tratează; ţesutul pulmonar deteriorat nu se reface, dar evoluţia acestei deteriorări poate fi încetinită şi ţinută sub control, îmbunătăţind calitatea vieţii pacientului”. De aceea, este foarte important ca afecţiunea să fie depistată din stadiile incipiente. Diagnosticarea se realizează prin spirometrie, o investigaţie care măsoară volumele şi debitele pulmonare. Anual, pe 14 noiembrie, este celebrată Ziua Mondială a BPOC. Drept pentru care, începând de mâine şi până la sfârşitul lunii, în cabinetul dr. Doina Pîrîu din cadrul Centrului Medical VISAMED (zona Delfinariu) se efectuează gratuit testări spirometrice. Programul este următorul: luni şi miercuri, între orele 13,00 şi 18,00, iar marţi, joi şi vineri, între orele 8,30 şi 13,00. Programări se fac la telefon 0721.285.696.   Ce este spirometria „Spirometria este o investigaţie nedureroasă, ieftină şi care durează puţin. Ea poate fi realizată la orice vârstă, pentru verificarea sănătăţii plămânilor, însă are câteva indicaţii precise. Bărbaţii şi femeile care au peste 40 de ani şi fumează ori se expun la diverse noxe profesionale, adică cei care au un risc crescut de boli pulmonare, ar trebui să efectueze această investigaţie o dată la şase luni sau măcar o dată pe an”, a adăugat dr. Pîrîu.  
Taguri articol: breaking bronho-pneumopatia obstructivă cronică pneumonie spirometrie

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658176 vizite | 15389 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7524 vizite | 621 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8936 vizite | 522 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429096 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

658176 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.