Polipii colonici pot fi depistați din timp
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

847 vizite

05-09-2018

0 comentarii

Polipii colonici pot fi depistați din timp

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Polipii colonici sunt niște excrescențe care se dezvoltă în colon sau la nivelul rectului. Din fericire, majoritatea sunt benigni, dar pot duce la o serie de alte afecțiuni, mai grave. Din acest motiv, este necesar ca oamenii să înțeleagă că endoscopia îi poate ajuta nu doar la stabilirea unui diagnostic, dar mai ales îi poate ajuta să-i trateze.

„Polipii sunt leziuni bine conturate, care se dezvoltă spre interiorul cavităților, prin proliferarea anormală a mucoasei segmentului de tub digestiv respectiv. Putem vorbi, astfel, de polipi esofagieni, gastrici, duodenali, colonici sau rectali. Denumirea derivă din limba greacă, unde poli înseamnă mulți, iar podos, picior. Așadar, polipii pot fi unici sau multipli, în cadrul unor sindroame de polipoză gastrointestinală. De asemenea, ei pot fi pediculați, adică cu un picior asemănător unei ciuperci, mai lung sau mai scurt, sau sesili, adică fără picior, așezați pe o bază mare”, a declarat dr. Marian Anghel, medic primar Gastroenterologie.

XXX

Ce determină apariția acestei boli? În primul rând, factorii genetici și cei de mediu sunt cei care pot determina apariția acestei afecțiuni. Medicul a mai spus că grăsimile, dulciurile și alcoolul în exces pot duce la apariția polipilor colonici.

De asemenea, și deficitul de calciu, vitamina D și vitamina F are importanță în apariția polipilor. Totodată, se consideră că anumite obiceiuri alimentare, precum o dietă bogată în grăsimi, dulciuri rafinate și săracă în fibre vegetale sunt vinovate de apariția bolii.

Nu în ultimul rând, obezitatea, sedentarismul, diabetul zaharat, consumul excesiv de alcool pot contribui la apariția polipilor colonici.

Dr. Marian Anghel este de părere că depistarea polipilor colonici este importantă din mai multe motive. Unul dintre acestea este cancerul colo-rectal, care este pe locul doi ca frecvență, după alte tipuri ale acestei boli (cancer mamar la femei și pulmonar la bărbați). Apoi, rezecția sistematică a polipilor colonici a redus incidența cancerului colo-rectal cu aproape 90%, majoritatea pacienților fiind de acord cu îndepărtarea lor în momentul depistării la colonoscopie.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659365 vizite | 16321 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8996 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429122 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659365 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.