Polipii sunt, de regulă, asimptomatici
Sursa de Sănătate logo

Sursa Medical News Today

Sursa Medical News Today
Sfatul medicului

555 vizite

02-07-2020

0 comentarii

Polipii sunt, de regulă, asimptomatici

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Polipii sunt nişte formaţiuni ale mucoasei digestive, care pot apărea la nivelul colonului, stomacului, esofagului şi intestinului subţire. Prevalenţa reală a polipilor colonici este greu de apreciat, susţin specialiştii CSID. Ei sunt de părere că aceştia sunt mai frecvent întâlniţi la populaţiile cu dietă de tip occidental (hipercalorică, bogată în lipide şi proteine şi săracă în fibre alimentare).

De asemenea, studiile epidemiologice au arătat o corelaţie pozitivă cu alcoolul şi fumatul. De asemenea, vârsta reprezintă un alt factor care influenţează incidenţa polipilor: aceştia sunt rar întâlniţi sub 30 de ani, în schimb, peste 50 de ani sunt întâlniţi la aproximativ 30% dintre persoane.

Factorii genetici pot fi şi ei incriminaţi în apariţia polipilor, fiind demonstrată incidenţa crescută la persoanele care sunt rude de gradul I ale pacienţilor cu cancer colorectal. Din acest motiv, este recomandat un control prin colonoscopie la aceste persoane, cu zece ani mai devreme decât vârsta rudei diagnosticate cu neoplasm colorectal.

Polipii colonici sunt, de regulă, asimptomatici; ocazional pot apărea simptome, cum ar fi rectoragiile (sângerări la scaun, mai ales nedureroase), dar şi diaree sau constipaţie, atunci când polipii sunt voluminoşi şi se află în colonul sigmoid sau în rect. Totodată, sângerările pot fi vizibile macroscopic sau pot fi microscopice, determinând pozitivarea testului pentru hemoragii în scaun (hemoragii oculte) sau, mai rar, anemie feriprivă.

Uneori, pentru polipii voluminoşi obstructivi pot fi prezente manifestări subocluzive. Deoarece majoritatea polipilor colonici sunt asimptomatici, ei sunt descoperiţi, de regulă prin tuşeu rectal, rectosigmoidoscopie flexibilă, irigografie, colonoscopie de screening sau colonoscopie virtuală.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660454 vizite | 23735 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7971 vizite | 898 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9436 vizite | 792 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429239 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000188 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660454 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.