Postul alimentar, pericol pentru sănătate? Ce recomandă medicii nutriţionişti
Sursa de Sănătate logo
Nutriţie

2624 vizite

21-11-2015

0 comentarii

Postul alimentar, pericol pentru sănătate? Ce recomandă medicii nutriţionişti

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

„Nu ceea ce intră pe gură spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură, aceea spurcă pe om.” (Matei 15:11) Mulţi dintre noi am scos din context acest verset biblic şi îl folosim ca pretext pentru a nu ţine post. Departe de a fi o corvoadă, postul alimentar aduce multe beneficii sănătăţii, dacă este ţinut în mod corect şi echilibrat.

Beneficiile postului alimentar asupra sănătăţii

Printre efectele pozitive ale postului asupra organismului, se numără menţinerea tensiunii arteriale la valori normale, diminuarea riscului de a dezvolta boli de inimă, dar şi obţinerea unei greutăţi corporale sănătoase.

Cerealele integrale, legumele, fructele şi leguminoasele nu conţin colesterol, au un conţinut scăzut de grăsimi saturate şi sunt o sursă bogată de fibre şi alţi nutrienţi.

De asemenea, alimentaţia de post poate avea efecte anti-cancer. Potrivit unui studiu publicat într-o revistă de specialitate de urologie, bărbaţii aflaţi într-o fază incipientă de cancer la prostată care au făcut o schimbare majoră în alimentaţie şi au adoptat o dietă vegană, au înregistrat un regres al bolii.

Studiile din nutriţie arată că dietele bazate pe vegetale diminuează sau chiar elimină complet predispoziţia genetică de a dezvolta boli cronice, precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare şi cancerul.

Poate fi postul alimentar un pericol pentru sănătate?

Desigur, oamenii sunt omnivori, astfel încât organismul nostru funcţionează mai bine dacă îi oferim nutrienţi care se găsesc numai în fructe şi legume, cum ar fi vitamina C, dar şi nutrienţi pe care îi putem asimila exclusiv din produse de origine animală.

Vitamina B12 este unul dintre ei. Aceasta este o vitamină care joacă un rol foarte important în formarea sângelui şi în buna funcţionare a creierului. Vitamina B12 nu se regăseşte în foarte multe alimente de origine vegetală (cu excepţia anumitor tipuri de alge).

Din alimentaţia de post mai lipsesc proteinele animale, care joacă un rol important în sănătatea oaselor şi musculaturii.

Nutriţioniştii recomandă postul alimentar şi spiritual

Se pare că, deşi lipsesc nutrienţi importanţi din acest tip de dietă, nutriţioniştii susţin alimentaţia de post şi o descriu ca pe o sursă de energie şi un mod de reconectare cu mintea şi sufletul.

Dr. Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuţi medici nutriţionişti din ţara noastră, a început un jurnal de post pe pagina sa de socializare. „Ei bine, astăzi am simţit că o să ţin post. N-am mai făcut-o de mulţi ani, însă acum mi se pare a fi un exerciţiu necesar. Nu din prea multă religiozitate, nici ca motiv ascuns pentru detoxifiere, slăbit sau alte motive de sănătate. Ci pentru că vreau să văd ce mai face sufletul meu, să am timp de mine, să rămân singură cu propria-mi persoană”, a scris nutriţionistul pe pagina sa. Timp de 40 de zile, medicul va scrie zi de zi ceea ce mănâncă, dar şi gândurile sale vizavi de mâncare. „Poate nu interesează pe toată lumea, nimeni nu trebuie să ţină post, însă relaţia cu mâncarea merită evaluată. Nu de alta, dar energia nu vine numai din alimente şi până nu le punem la colţ o perioadă nu putem şti ce există dincolo de ele”, a concluzionat dr. Mihaela Bilic.

Postul alimentar este primul pas către postul spiritual. Cel puţin aşa arată studiile recente care au demonstrat că o dietă vegană ne poate da mai multă energie, ne face mai calmi şi mai toleranţi cu cei din jur.

Alimentele „de post“ - o soluţie uşoară sau doar un pericol ambalat frumos?

Totuşi, trebuie să fim atenţi la ceea ce mâncăm în această perioadă. Magazinele alimentare sunt pline cu produse cu eticheta „de post”, care pot fi adevărate bombe cu E-uri. Citiţi cu atenţie etichetele alimentelor şi evitaţi margarina, produsele care conţin grăsimi vegetale hidrogenate şi conservanţi. Nu consumaţi prăjeli şi aveţi grijă să nu exageraţi cu produsele făinoase şi dulciurile.

Dacă v-aţi hotărât să ţineţi post, nu vă lăsaţi copleşiţi de restricţiile alimentare. Puteţi privi săptămânile până la Crăciun ca pe o perioadă de reflecţie, de reconectare cu propria persoană, cu cei din jur şi, nu în ultimul rând, cu divinitatea. Astfel veţi putea întâmpina sărbătorile de iarnă cu gânduri mai bune şi totodată cu un corp mai sănătos.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655900 vizite | 13501 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7441 vizite | 552 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8852 vizite | 462 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429039 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000140 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671432 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655900 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.