Prematuritatea extremă, o provocare ce înregistrează tot mai multe reuşite
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

2144 vizite

15-12-2015

1 comentariu

Prematuritatea extremă, o provocare ce înregistrează tot mai multe reuşite

Articol publicat de Andreea Năstase

În ultimele decade, progresul în neonatologie a dus la creşterea ratei de supravieţuire a nou-născuţilor imaturi.

Îngrijirea nou-născuţilor prematuri cu greutate între 1.000 şi 1.500 grame a devenit o rutină în majoritatea unităţilor de terapie intensivă neonatală, dar îngrijirea nou-născuţilor extrem de prematuri, cu greutate sub 1.000 de grame şi sub 28 săptămâni de gestaţie, reprezintă încă o mare provocare şi un mare succes atunci când un astfel de prematur supravieţuieşte.

În majoritatea cazurilor, nou-născutul extrem de prematur este un pacient critic, cu risc foarte mare de mortalitate şi afectare pe termen lung, devenind un pacient de lungă durată. Acesta necesită spitalizare îndelungată, supraveghere atentă şi continuă.

„În ultimele decade numărul nou-născuţilor prematuri a crescut la aproximativ 12% din numărul total de naşteri.
Prin îmbunătăţirea tehnicilor medicale s-a observat o creştere a supravieţuirii prematurilor foarte mici, dar cu păstrarea incidenţei afecţiunilor date de prematuritate.

Printre cele mai frecvente şi mai severe afecţiuni de care poate suferi un nou-născut extrem de prematur se pot aminti: hemoragia intra-craniană, enterocolita ulcero-necrotică, displazia bronhopulmonară (boala pulmonară cronică a prematurului) etc.

În urma introducerii cortizonului la mamă anterior naşterii şi terapiei cu surfactant la nou-născut, s-a constatat o îmbunătăţire a evoluţiei acestor boli, dar şi o creştere a ratei de supravieţuire a acestor prematuri”, a precizat dr. Elena Rotaru, medic specialist neonatologie - pediatrie în cadrul spitalului privat Euromaterna.

Gravidele necesită supraveghere specializată

Nou-născuţii extrem de imaturi necesită internare, tratament şi supraveghere în unităţi de terapie intensivă neonatală din maternităţile cu grad mare de dotare şi cadre medicale specializate în îngrijirea acestora.

Mortalitatea în rândul acestei categorii de prematuri se menţine crescută în literatură, rata de supravieţuire fiind de aproximativ 50%.

„De aceea, femeia însărcinată care prezintă riscul de a naşte un prematur cu vârsta de gestaţie sub 28 de săptămâni necesită internare într-o maternitate care poate să asigure mamei şi nou-născutului supraveghere medicală specializată”, completează medicul.

Taguri articol: stiri medicale nastere prematura prematur elena rotaru euromaterna

Comentează aici

1 comentariu

15 decembrie 2015
Alina
loc de muncă

Pentru toate localitatile! Doresti sa faci parte dintr-o echipa dinamica care ofera recunoastere si sanse egale tuturor membrilor sai? Daca dispui de un PC, cunostinte nimime de lucru cu documente word si pdf, rabdare, perseverenta si optimism vei putea sa-ti maresti veniturile cu un efort minim, plata castigurilor obtinute se face prin contract legal de comision oferit din prima zi, instructajul este gratuit , si se face prin mail. Pentru detalii trimite email cu textul INFO, la adresa cmalina10@yahoo.com

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46186 vizite | 8553 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431244 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001427 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.