Prevenţia şi detectarea cancerului colorectal
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1679 vizite

24-08-2016

0 comentarii

Prevenţia şi detectarea cancerului colorectal

Una din principalele cauze de morbiditate şi mortalitate, în întreaga lume, este reprezentată de cancerul colorectal. În ţările cu standard socio-economic crescut, una din 20 de persoane este afectată de această boală. Deţine a treia poziţie ca localizare malignă la bărbaţi şi a doua la femei. Este mai frecvent la sexul mas-culin, rasa albă, incidenţa crescând după 45-50 de ani, ceea ce face ca aceşti pacienţi să necesite screening şi o supraveghere constantă.

„Cancerul colorectal este o boală genetică, rezultat al unor anomalii moleculare moştenite (cancerul ereditar) sau dobândite (cancerul sporadic într-o succesiune multistadială). Anomaliile care duc la apariţia acestei boli permit clasificarea în 2 tipuri mari: tipul sporadic, în care anomaliile genetice sunt dobândite în timpul vieţii, 80% din cancerele colorectale, sau cel ereditar, restul de 20%, în care anomaliile sunt moştenite în momentul concepţiei, interesând genele predispozante. Aici întâlnim trei situaţii: cancerul colorectal familial, 10-30%, polipoza adenomatoasă (o situaţie particulară) şi sindromul Lynch”, explică specialiştii Medstar General Hospital.

Diagnosticul, în general, se pune la persoanele simptomatice şi, potrivit specialiştilor, presupune inspecţia şi tuşeul rectal, care se poate face foarte simplu în cabinetul de medicină generală, sigmoidoscopia flexibilă, colonoscopia cu acurateţe mare, irigografia cu dublu contrast.

Dacă aveţi simptome, precum: sângerări rectale, scaune cu sânge, scădere drastică în greutate, balonări, flatulenţă, dureri şi crampe abdominale, stare de oboseală, disconfort în timpul defecaţiei, adresaţi-vă de urgenţă unui specialist pentru investigaţii de specialitate.

Taguri articol: medstar medstar general hospital boli şi afecţiuni cancer cancer colorectal

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661356 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45830 vizite | 8497 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17525 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431230 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001423 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671631 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661356 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.