Primele semne că ne pierdem auzul. Ce spune medicul orelist
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

815 vizite

02-03-2022

0 comentarii

Primele semne că ne pierdem auzul. Ce spune medicul orelist

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Urechile noastre sunt expuse în fiecare zi la zgomote foarte intense iar la ora actuală nivelul sonor este mult mai crescut faţă de anii trecuţi. Acest factor creşte considerabil riscul pierderii auzului, chiar şi în cazul persoanelor mai tinere.

Medicii specialişti sunt de părere că numărul celor care suferă de afecţiuni auditive a crescut destul de mult în ultima perioadă, mai ales din cauza poluării fonice. Cu toate că este considerată o parte normală a procesului de îmbătrânire, pierderea auzului poate fi amânată, dacă urmaţi câteva recomandări. Adulţii îşi pot pierde auzul şi din cauza unor emoţii puternice Problemele de auz nu apar doar din cauza traumelor sonore, ci şi ca urmare a unor infecţii ale urechilor sau chiar a unor şocuri emoţionale.„Printre principalele cauze ale surdităţii sunt sechelele otitelor medii, otospongioza, adică distrofia membranei otice, dar şi şocurile emoţionale care pot produce surdităţi psihogene în cazul adulţilor“, explică dr. Elena Ligia Jacotă, medic primar orelist. Alţi factori care contribuie la slăbirea auzului sunt blocarea canalului urechii cu un obiect străin sau cu un dop de ceară, dar şi utilizarea unor anumite medicamente pe cale injectabilă.

În cazul adulţilor, unele dintre simptomele care ar trebui să dea de gândit sunt auzul redus, ţiuitul sau şuieratul persistent al urechilor, durerile de urechi, dificultăţi de a înţelege ce se vorbeşte în jur, ascultarea televizorului sau radioului la un volum mai ridicat, dar şi evitarea conversaţiei şi interacţiunii sociale.

În funcţie de gravitatea fiecărei situaţii, tratamentul poate fi medicamentos, local, cu vitamine, terapie şi sedative, sau pe cale chirurgicală în cazurile profunde. „Tratamentul chirurgical constă în refacerea anatomică a lanţului timpano-osicular. Pe de altă parte, în cazul surdităţii de percepţie, care apare cel mai frecvent la vârste înaintate, este indicată protezarea auditivă“, precizează medicul specialist. Totodată, medicul orelist a recomandat constănţenilor care lucrează în medii zgomotoase să se protejeze întotdeauna cu căşti de protecţie, pentru a evita problemele auditive.

Taguri articol: sfatul medicului ORL simptome probleme

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661378 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

47477 vizite | 8802 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17541 vizite | 1786 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431279 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001452 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671637 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661378 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577658 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.