Prinde aroma scorţişoarei şi profită de beneficiile ei!
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

1187 vizite

08-12-2015

0 comentarii

Prinde aroma scorţişoarei şi profită de beneficiile ei!

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Presărată peste orezul cu lapte, în cafeaua de dimineaţă sau în plăcinta cu mere, scorţişoara este unul dintre cele mai cunoscute şi îndrăgite condimente. Însă puţini ştiu că din scoarţa copacului de scorţişoară se fac şi medicamente tradiţionale care se utilizează în toată lumea.

Mii de ani, scorţişoara a fost preţuită datorită proprietăţilor sale medicinale, iar în antichitate era un cadou scump destinat regilor. Ştiinţa modernă confirmă acum ceea ce oamenii au ştiut instinctiv de-a lungul timpului. Astfel, cercetările au dovedit o parte din beneficiile scorţişoarei.

Sursă bogată în antoxidanţi

Antioxidanţii protejează organismul de stresul oxidativ provocat de radicalii liberi. Scorţişoara este încărcată cu antioxidanţi puternici, precum polifenolii. Într-un studiu realizat la Universitatea din Hong Kong care a comparat activitatea antioxidantă a 26 de condimente, scorţişoara a câştigat detaşat în faţa unor superalimente precum usturoiul şi oregano. În plus, unele cercetări au arătat că antioxidanţii din scorţişoară pot avea proprietăţi antiinflamatoare.

Scorţişoara reduce riscul bolilor cardiace

Oamenii de ştiinţă fac legătura între consumul de scorţişoară şi un risc redus de boli de inimă, cea mai frecventă cauză de deces din lume.

Studiile efectuate în cadrul Departamentului de Nutriţie al Universităţii de Agricultură din Peshawar, Pakistan, au arătat că la persoanele cu diabet de tip doi, un gram de scorţişoară pe zi are efecte benefice asupra componentelor principale ale sângelui: reduce colesterolul total, colesterolul LDL şi trigliceridele, în vreme ce colesterolul HDL rămâne stabil. Totodată, studiile realizate pe animale relevă faptul că scorţişoara scade tensiunea arterială. Combinate, toate aceste aspecte pot să diminueze vizibil riscul bolilor de inimă.

Ţine diabetul la distanţă

Mai multe studii sprijinite de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite arată că scorţişoara poate creşte sensibilitatea la insulină, responsabilă cu reglarea metabolismului şi transportul glucozei din fluxul sanguin, în celulele corpului. Tot mai multe persoane devin rezistente la efectele insulinei, ceea ce duce la boli grave precum sindromul metabolic şi diabetul de tip doi.

Ajutând insulina să-şi facă treaba, scorţişoara scade nivelul glicemiei, de unde rezultă efectul său puternic împotriva diabetului.

Scorţişoara poate avea efecte anticancer

Cercetătorii de la Universitatea din California au demonstrat că scorţişoara combate infecţiile bacteriene şi fungice şi poate avea efecte benefice în tulburările neurodegenerative, precum Alzheimer şi Parkinson. De asemenea, ea poate oferi protecţie şi împotriva cancerului. Totuşi, cercetările continuă deoarece studiile care au relevat aceste efecte au fost efectuate numai pe animale.

Profitaţi din plin de beneficiile scorţişoarei, mai ales că vremea rece de afară şi sărbătorile care se apropie cu paşi repezi aduc cu ele arome noi, care îşi fac loc, treptat, în alimentaţia de zi cu zi.

Taguri articol: boli şi afecţiuni nutritie antiinflamatoare insulina glicemie alzheimer parkinson

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660321 vizite | 17728 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7631 vizite | 699 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9070 vizite | 599 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429160 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660321 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.