Pro sau contra analizelor medicale la începutul şcolii?
Sursa de Sănătate logo
Şcolari

1726 vizite

13-09-2015

0 comentarii

Pro sau contra analizelor medicale la începutul şcolii?

Articol publicat de Andreea PERHAIŢĂ

Pregătirile pentru începerea anului şcolar sunt în toi. Părinţii au cumpărat hăinuţe, uniforme, rechizite şi au întocmit dosarul cu acte. Aproape în al doisprezecelea ceas, ministrul Educaţiei îi anunţă că nu mai trebuie să facă analizele copiilor şi că au scăpat de o cheltuială în plus. Surpriză, însă, numeroşi părinţi nu sunt deloc încântaţi de decizie.

Dincolo de faptul că mulţi părinţi sunt revoltaţi că au fost anunţaţi abia acum, după ce au apucat deja să facă analizele, sunt voci care spun că măsura nu este deloc inspirată, pentru că permite accesul în colectivitate a copiilor infectaţi cu viruşi ce ar putea fi contactaţi şi de ceilalţi.

„Analizele de exudat nazal, faringian şi coproparazitologic au fost eliminate, deoarece nu sunt examene obligatorii decât în cazul în care medicul de familie are suspiciuni de boală şi solicită efectuarea acestor analize. La exudatul nazal erau evidenţiaţi, spre exemplu, streptococi care sunt în mod natural prezenţi şi care nu periclitau sănătatea şcolarului. Părinţii intrau în panică şi dădeau antibiotice copiilor. Aşa scădea imunitatea organismului”, a explicat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Acesta a mai spus că a transmis tuturor inspectoratelor şcolare din ţară o notă de informare, pentru ca toate unităţile să cunoască noile prevederi de înscriere a copiilor în noul an de învăţământ 2015 - 2016.

Exces de zel la unele unităţi

„În foarte multe unităţi, s-a făcut exces de zel şi s-au cerut lucruri care nu sunt necesare. Toate acestea sunt reglementate prin ordin de ministru. Singurii care vor avea mai mult de lucru sunt medicii, care vor trebui să completeze adeverinţa medicală cu istoricul de sănătate a copilului. Elevii şi părinţii vor scuti timp şi bani”, a mai spus ministrul.

„Este de bun-simţ să-i faci copilului analizele periodic!“

Neimpresionaţi de grija guvernanţilor pentru bugetele familiilor, părinţii consideră că măsura le face mai mult rău copiilor.

„Se ştie că, în colectivitate, copiii fac schimb de tot felul de microbi, virusuri şi că se îmbolnăvesc foarte des. Dacă nu mai sunt obligaţi să facă nici amărâtele de analize, înseamnă că ne putem aştepta la tot felul de boli de-acum încolo”, ne-a declarat, indignată, Monica Sava, din Constanţa.

Alte mămici spun că nu este normal un astfel de ordin şi că ar trebui să se ţină cont de părerea părinţilor, care sunt nevoiţi să-şi îngrijească periodic copiii care contactează diferite virusuri de la grădiniţă, şcoală etc.

„Ne bucurăm că nu mai trebuie să dăm 50 - 70 de lei pe analize, acum, la începerea şcolii, dar ajungem să dăm apoi sute de lei pe medicamente pentru copiii noştri. Este de bun-simţ să-i faci copilului analize periodic şi mai ales atunci când intră în colectivitate…”, este de părere o altă mămică.

Analize nerelevante

Deşi părinţii sunt împărţiţi în două tabere, medicii sunt de acord cu ministrul Educaţiei. Potrivit acestora, analizele nu sunt sută la sută relevante şi nu le dau o siguranţă că nu vor apărea îmbolnăviri pe parcursul anului şcolar.

Taguri articol: analize

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661376 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

47409 vizite | 8796 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17539 vizite | 1786 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431275 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001448 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671637 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661376 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577658 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.