Problema testiculelor necoborâte trebuie rezolvată în primele luni de viaţă
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto: Verywell Health

Sursa foto: Verywell Health
Nou născuţi

1444 vizite

04-02-2020

0 comentarii

Problema testiculelor necoborâte trebuie rezolvată în primele luni de viaţă

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Cu toții știm că, pe parcursul celor nouă luni de sarcină, la băieței se dezvoltă și testiculele. De la începutul dezvoltării lor testiculele se află în abdomen. În mod normal înainte de naștere testiculele coboară, încet-încet, în scrot, un sac care se găsește sub penis. Când un testicul nu coboară în scrot, așa cum ar trebui, atunci copilul va avea un testicul necoborât.

La ora actuală, aproximativ 5% dintre nou-născuți sunt copii care au un testicul necoborât, iar această anomalie se întâlnește mult mai frecvent la copiii născuți prematur sau la cei care sunt foarte mici la naștere. Cu toate acestea, la majoritatea băieților care se nasc cu unul sau două testicule necoborâte, problema se corectează în primele luni de viață.

Potrivit dr. Marinela Avram, această problemă nu trebuie neglijată, pentru că un testicul necoborât crește riscul de infertilitate, de cancer testicular, hernie și de torsiune testiculară.

Totodată, specialistul este de părere că lipsa unui testicul poate provoca un stres psihologic semnificativ pe măsură ce bărbatul înaintează în vârstă. „Deseori, ne vin la cabinet bărbaţi care au impresia că au testiculul retractil. În această situație, un testicul care a coborât în scrot, ocazional se retrage în abdomen. În aceste situaţii, însă, un testicul retractil nu crește riscul de infertilitate sau cancer testicular, pentru că acesta se întoarce mereu înapoi în scrot. Referitor la testiculul necoborât, situaţia poate avea mai multe cauze, dintre care amintim tulburările hormonale, spina bifidă. Cel mai des întâlnit simptom este lipsa unui testicul sau a ambelor testicule la nivelul scrotului. Absența este, de obicei, detectată la naștere. Din această cauză, medicul va aștepta ca testiculul să coboare natural fără a se interveni. În cazul în care această coborâre nu are loc, se poate interveni chirurgical”, afirmă medicul.

Tratamentul chirurgical se recomandă până la vârsta de un an şi jumătate a copilului. Desigur, există şi situaţii în care testiculul necoborât poate fi slab dezvoltat sau anormal dezvoltat, iar în funcție de starea acestuia, chirurgul poate elimina acest țesut testicular. După operație, el va monitoriza testiculul pentru a vedea dacă acesta se dezvoltă, dar și dacă acesta funcționează corect.

Pe de altă parte, mai există o soluţie: tratamentul hormonal, care presupune injectarea de gonadotropină corionică umană, un hormon ce poate provoca coborârea testiculului.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655398 vizite | 13084 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7420 vizite | 539 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8838 vizite | 451 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429019 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000132 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671431 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

655398 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.