Probleme cu tiroida? Mergeți din timp la medicul specialist!
Sursa de Sănătate logo

Sursa Dona

Sursa Dona
Sfatul medicului

1564 vizite

29-04-2020

62 comentarii

Probleme cu tiroida? Mergeți din timp la medicul specialist!

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Dacă, în anii trecuţi, nu existau atât de mulţi pacienţi cu afecţiuni ale tiroidei, situaţia este cu totul alta la acest moment. Din păcate, medicii diagnostichează mereu pacienţi cu astfel de probleme. Pentru cei care nu ştiu, tiroida este o glandă endocrină, în formă de fluture, situată în zona cervicală anterioară, deci la nivelul gâtului.

În prezent, cele mai întâlnite dereglări sunt hipotiroidia şi hipertiroidia. Ce se întâmplă, de fapt? Există momente în care glanda se măreşte din cauza hiperactivităţii (hipertiroidia) sau activităţii scăzute (hipotiroidia), iar în popor i se mai spune și guşă. Totodată, tiroida se poate mări şi în urma unei inflamaţii (boala Hashimoto).

Potrivit dr. Mihaela Ioniță, în interiorul tiroidei se pot forma o serie de noduli. Procesul este uneori foarte rapid, alteori nodulii cresc gradat, așa că persoanele care au fost iradiate, pentru un tratament sau dintr-o greşeală, sunt în pericol să dezvolte noduli canceroşi. Tocmai de aceea, medicul la care mergeți trebuie să examineze cu maximă atenție aceşti noduli pentru a descoperi natura lor.

„Spre exemplu, atunci când tiroida prezintă modificări, medicul se interesează de cum era în trecut şi de alte boli pe care le-a avut pacientul. Din punct de vedere fizic, medicul vă va palpa gâtul, spunându-vă să ridicaţi bărbia pentru a scoate în evidenţă tiroida. Dacă specialistul vă cere să înghiţiţi, face acest lucru pentru că îl ajută la palpare.

De asemenea, analizele care ajută la depistarea bolii şi pe care doctorul vi le poate propune sunt examenul ecografic special pentru zona gâtului şi tiroidă, analize de sânge pentru hormonii tiroidieni, biopsie, CT sau RMN, dacă este cazul. În cazul în care se depistează un nodul la nivelul tiroidei, sunt şanse ca doctorul să vă recomande o biopsie pentru a depista dacă este sau nu canceros. Nu vă temeţi! Procedura nu este foarte dureroasă, nici periculoasă, deşi presupune introducerea unui ac prin care se aspiră o parte din ţesut”, a explicat medicul.

Bolile tiroidiene se tratează cu medicamente

Partea bună a lucrurilor este că majoritatea bolilor tiroidiene se tratează cu ajutorul medicamentelor. Aşa că, dacă glanda nu secretă hormoni suficienţi, se administrează zilnic o tabletă care completează carenţa respectivă.

Mai rău este în cazul hipertiroidiei, întrucât aceasta răspunde mai prost la medicaţie decât hipotiroidia şi de cele mai multe ori se ajunge la operaţie, pentru că altfel nu se poate rezolva problema.

Dacă nodulul este benign, atunci tratamentul hormonal ar trebui să-i micşoreze dimensiunile în câteva luni. Dacă acesta creşte, cu tot tratamentul administrat, cei mai mulţi medici vor recomanda îndepărtarea acestuia pe cale chirurgicală. La fel şi în cazul biopsiei, aceasta evidenţiază celulele canceroase, iar singura soluţie rămâne, bineînţeles, extirparea chirurgicală.

Tot prin intermediul operaţiei se poate îndepărta un lob al tiroidei sau întreaga glandă. De obicei, se extirpă lobul care conţine nodulul. În timpul operaţiei, se examinează ţesutul celuilalt lob, iar dacă şi acesta se află în suferinţă, se extirpă în decursul aceleiaşi operaţii. Imediat după operaţie, pacientul va avea conectat un tub de drenaj ataşat în locul operaţiei, pentru a elimina lichidul care se acumulează în rană, acesta urmând a rămâne acolo pentru câteva zile. Medicul a precizat că foarte rar se întâmplă ca bolnavul să aibă complicaţii, cum ar fi sângerările, vocea îngroşată, dificultăţi la înghiţire etc. Problema este că, dacă s-a extirpat întreaga glandă, calciul din sânge scade foarte mult, iar în aceste condiţii este nevoie de suplimente, care să ajute organismul să îşi revină la normal.

Comentează aici

23 comentarii

duminica, 18 mai
Xjvyty
Dcjcrn uhviqg

valacyclovir tablet - <a href="https://valacycucan.com/fluconazole/">cheap fluconazole 100mg</a> diflucan price

29 aprilie
Ppbfyl
Khapou kfecbn

how to buy meloxicam - <a href="https://moboxsin.com/abcelecoxib/">order celecoxib 200mg</a> purchase flomax pills

24 aprilie
Ikjzhk
Enqpqf ydtnzw

purchase nexium generic - <a href="https://anexamate.com/">buy generic esomeprazole</a> imitrex 25mg cheap

23 aprilie
Zgtewn
Xpqrei yxlmil

buy levofloxacin 500mg generic - <a href="https://levodarin.com/">levofloxacin online</a> zantac oral

20 aprilie
Nvcquc
Txmhwc zopxem

order warfarin 5mg - <a href="https://coumamide.com/">coumadin 5mg pills</a> buy hyzaar sale

17 aprilie
Sntltm
Ukauxf tkjgqq

propranolol uk - <a href="https://indexatenol.com/amethotrexate/">order methotrexate 2.5mg generic</a> buy methotrexate 5mg online cheap

15 aprilie
Tlszoj
Shzzre qzmfmr

order motilium 10mg online - <a href="https://domperycin.com/cyclobenzaprine/">purchase cyclobenzaprine online cheap</a> flexeril generic

8 aprilie
Frhqqp
Pafawb ubeosc

buy cheap domperidone - <a href="https://domperycin.com/sumycin/">tetracycline 250mg cost</a> cyclobenzaprine price

5 aprilie
Kfganq
Pzrrpa egknuw

purchase zovirax pills - <a href="https://aclovirzov.com/zyloprim/">allopurinol over the counter</a> crestor cheap

31 martie
Xnitvy
Pinmxh ygipbx

cytotec for sale - <a href="https://cytenica.com/orlistat/">order orlistat 120mg online cheap</a> purchase diltiazem generic

123

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661405 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49507 vizite | 9098 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17550 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431359 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001485 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661405 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577682 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.