Produsele "dietetice": alimente sănătoase sau sursă de boli?
Sursa de Sănătate logo
Dietă şi frumusețe

1615 vizite

14-09-2015

0 comentarii

Produsele "dietetice": alimente sănătoase sau sursă de boli?

Articol publicat de Andreea Năstase

Interesul românilor pentru produsele dietetice creşte cu peste 20% în perioada verii. Care sunt însă cele mai mari pericolece se ascund în spatele produselor dietetice şi care este adevărata semnificaţie a acestui termen în accepţiunea specialiştilor? Aceştia atrag atenţia asupra conţinutului de substanţe nocive şi mai ales asupra efectelor pe care le au asupra organismului.

Îndulcitorii naturali, uleiurile nehidrogenate, cerealele, pudrele, sucurile, supele sau laptele vegetal se află în topul preferinţelor consumatorilor în perioada verii, deoarece aceştia acordă un interes din ce în ce mai mare sănătăţii şi aspectului fizic, potrivit Alimente Speciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piaţa locală, specializat în produse dietetice şi terapeutice pentru adulţi şi copii.

Cu toate acestea, o foarte mare parte dintre clienţii raioanelor sau magazinelor de specialitate încă asociază produsele dietetice doar cu alimentele speciale pentru slăbit sau, mai grav, cu alimentele recomandate bolnavilor de diabet.

„Una dintre cele mai mari greşeli pe care le fac clienţii magazinelor de specialitate este legată de semnificaţia pe care o dau termenului de produs dietetic. Astfel, nu puţine sunt cazurile în care cei care doresc să slăbească înţeleg că toate produsele dietetice sunt recomandate în regimurile de slăbire sau, mai grav, în care un diabetic îşi cumpără un produs contraindicat în dieta sa doar prin prisma faptului că l-a găsit în secţiunea de produse dietetice”, a declarat biolog Maria Martac.

Ce înseamnă „dietetic“

În categoria produselor dietetice nu intră doar alimentele pentru slăbit. Semnificaţia termenului dietetic nu vine de la dietă de slăbit, ci de la dietă alimentară.

Astfel, contrar preconcepţiilor greşite care încadrează produsele dietetice în categoria alimentelor fără zahăr sau cu 0% grăsimi, acest termen se referă, în primul rând, la alimentele recomandate în diferite afecţiuni şi regimuri alimentare, din care trebuie să lipsească un element contraindicat de afecţiunea în cauză.

„Dacă în cazul bolnavilor de diabet, produsul dietetic este echivalentul unui aliment cu indice glicemic scăzut, în cazul celiacilor, acestea se referă la produsele fără gluten, în cazul bolnavilor de fenilcetonurie, la cele sărace în proteine, în cazul intoleranţei la lactoză, la alimentele fără lapte şi, în cele din urmă, în cazul dietelor de slăbire, la produsele alimentare sărace în carbohidraţi sau cu un conţinut caloric scăzut”, a mai spus specialistul.

Produse pe „lista neagră“

Care sunt produsele de care trebuie să ne ferim în regimurile de slăbire şi cum ar trebui să arate o dietă responsabilă vara?

În ceea ce priveşte categoria produselor dietetice pentru slăbit, consumatorii trebuie să fie deosebit de atenţi în selecţia acestora, o mare parte dintre alimentele de acest tip existente pe piaţă având un efect contrar celor specificate pe ambalaj, facilitând formarea depozitelor de grăsime sau, mai grav, fiind asociate cu apariţia unor boli precum diabetul, obezitatea sau cancerul.

Taguri articol: alimente boli cancer obezitate regim slăbire intoleranţe

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite | 57219 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

49638 vizite | 9116 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17550 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431360 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001489 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671642 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661406 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577684 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.