Provocarea de a menţine în viaţă un nou-născut de 600 de grame
Sursa de Sănătate logo
Nou născuţi

11925 vizite

08-07-2016

0 comentarii

Provocarea de a menţine în viaţă un nou-născut de 600 de grame

Nou-născuţii prematur necesită o îngrijire specială din partea personalului medical pentru a trăi, în primul rând, şi apoi pentru a se dezvolta armonios, ţinând la distanţă eventualele complicaţii. Tehnica din domeniul medical evoluează de la an la an, iar odată cu această evoluţie, creşte şi rata de supravieţuire a prematurilor.

Rândurile ce vor urma sunt dedicate nou-născuţilor extrem de prematuri, adică născuţi cu o greutate sub 1.000 de grame şi sub 28 de săptămâni de gestaţie. Acestor copii li se acordă o îngrijire şi o monitorizare deosebită, în cadrul secţiilor de terapie intensivă. Unii dintre ei supravieţuiesc, însă unii pierd lupta, deoarece organismul lor este prea fragil ca să lupte cu complicaţiile survenite. În cazul celor care supravieţuiesc, medicii neonatologi şi pediatri răsuflă uşuraţi că au reuşit să salveze încă o viaţă.

„Nou-născutul extrem de prematur este un pacient critic, cu risc foarte mare de mortalitate şi afectare pe termen lung, devenind un pacient de lungă durată. Aceştia necesită spitalizare pe termen lung, supraveghere atentă şi continuă. Prin îmbunătăţirea tehnicilor medicale, s-a observat o creştere a ratei de supravieţuire a prematurilor foarte mici, dar cu păstrarea incidenţei afecţiunilor date de prematuritate”, explică dr. Elena Rotaru, medic specialist pediatrie şi neonatologie.

Îngrijirea prematurilor, o chestiune delicată

Nou-născuţii extrem de prematuri pot suferi de numeroase afecţiuni, care le pun viaţa în pericol. De multe ori, acestea stau în calea medicilor, în efortul lor de a-i salva pe micuţi. Printre cele mai frecvente şi severe afecţiuni, de care poate suferi un nou-născut extrem de prematur, se numără: hemoragia intra-craniană, enterocolita ulcero-necrotică, boala pulmonară cronică a prematurului etc.

„În urma introducerii cortizonului la mamă, anterior naşterii şi terapiei cu surfactant la nou-născut, s-a constatat o ameliorare a acestor boli, dar şi o creştere a ratei de supravieţuire a prematurilor”, adaugă specialistul.

Pentru a supravieţui, nou-născuţii extrem de prematuri necesită internare, tratament şi supraveghere în unităţi de terapie intensivă neonatală, din maternităţi cu medici specializaţi şi dotate corespunzător îngrijirii acestora. Gradul de mortalitatea în rândul acestei categorii de prematuri se menţine crescut, potrivit studiilor, rata de supravieţuire fiind de aproximativ 50%. De aceea, monitorizarea gravidei este extrem de importantă, deoarece femeia însărcinată care prezintă riscul de a naşte un prematur, cu vârsta de gestaţie sub 28 de săptămâni, trebuie internată într-o maternitate care poate să asigure mamei şi nou-născutului supraveghere medicală specializată.

„Îngrijirea prematurilor este partea cea mai delicată a activităţii noastre. Menţionez că, în cadrul Spitalului privat Euromaterna, îngrijim cei mai mici prematuri care se pot naşte, sub 28 de săptămâni. Am avut nou-născuţi care au avut 600 gr., 800 gr., la o vârstă de gestaţie de 26 de săptămâni. Sub 28 de săptămâni, am avut 23 de cazuri. Nu au supravieţuit toţi, pentru că cei la limita de supravieţuire, uneori, se pierd, dar în principiu am avut mari succese”, a declarat dr. Lenuţa Malcea, specialist neonatolog, în cadrul Spitalului privat Euromaterna.

xxx

În ultimii ani, numărul nou-născuţilor prematuri a crescut la aproximativ 12% din numărul total de naşteri, potrivit statisticilor. Având în vedere că sistemul medical de stat este deficitar în a îngriji aceşti copii, rata de mortalitate este destul de mare.Un alt motiv pentru care numărul naşterilor premature este atât de mare la noi în ţară este monitorizarea incorectă a femeilor însărcinate şi faptul că acestea nu se prezintă la medicul ginecolog-obstetrician în timp util.

Taguri articol: sarcina bebe nou născuţi neonatologie prematur

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660421 vizite | 22096 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7892 vizite | 841 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9339 vizite | 730 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429226 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000182 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660421 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.