Psiholog: „Cu cât avem tehnologie mai avansată, cu atât suntem mai neiscusiţi”
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1352 vizite

16-05-2016

0 comentarii

Psiholog: „Cu cât avem tehnologie mai avansată, cu atât suntem mai neiscusiţi”

Evoluţia tehnologică fără precedent, de care am avut parte în ultimele două decenii, nu ne-a ajutat să devenim mai deştepţi sau mai iscusiţi, ci din contră, sunt de părere psihologii. Mai mult, specialiştii susţin că, din cauza comportamentului obsesiv-compulsiv în relaţie cu tehnologia, oamenii au început să îşi piardă abilităţile cognitive şi dexterităţile, iar efortul nostru intelectual a fost preluat în mare măsură de tehnologia actuală.

Psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul minţii, crede că tehnologia avansată nu a adus rasei umane numai părţi pozitive (accesul la informaţie, comunicarea virtuală la distanţă etc.), dar şi multe deservicii care vor afecta două sau chiar trei generaţii de acum încolo.

Tehnologia actuală, iar un exemplu cât se poate de relevant este tehnologia touchscreen, imită gesturile tactile ale bebeluşilor, iar oamenii vor căpăta în timp, dacă nu au facut-o deja, automatisme specifice nou-născuţilor, fapt care nu le oferă oportunităţi de evoluţie intelectuală, ci de involuţie.Din întâmplare am văzut o persoană în metrou care, fără să îşi dea seama, pipăia o revistă şi aştepta să se întâmple operaţiuni specifice tabletelor. Când a ieşit din transă, a tresărit şi şi-a dat seama că e doar o revistă, însă ce am remarcat a fost automatismul deja format. Şi acest automatism îl putem observa cel mai mult la generaţiile tinere”, declară psihologul Pleşea.

Tehnologia actuală ne-a captivat, la propriu şi nu mai ştim cât face 5x12

Atunci când tehnologia a apărut în vieţile noastre, argumentul care ne-a captivat, la propriu, a fost câştigul transparenţei și a rapidității cu ajutorul cărora vom putea vedea şi avea orice, oriunde şi oricând.

Totul a fost o iluzie foarte bine uneltită de către cei care au introdus tehnologia avansată pe piaţă, iar apogeul iluziei a fost atins atunci când telefoanele mobile au devenit principalul obiect folosit de mâna omului. În acest moment, mintea a început să stea. Acesta fiind momentul critic când tehnologia a pus stăpânire totală pe vieţile noastre, iar studiile au arătat că ne-am pierdut foarte mult din ceea ce numim ascuţimea și auto-reglarea minţii, oamenii devenind din ce în ce mai lenţi în gândire, operaţiile mentale - care odinioară păreau simple (spre exemplu, 5x12) - nu mai sunt la îndemâna oricui, iar iluzia prieteniei sau a reputaţiei online ne-a împins până la cel mai înalt grad de depresie pe care l-a cunoscut omenirea”, consideră psihologul.

Oamenii nu le mai zâmbesc nici măcar telefoanelor

În ceea ce priveşte satisfacerea nevoilor emoţionale, la început, tehnologia reuşea să le aducă zâmbete şi fericire oamenilor, în mare parte cauzate de curiozitatea noului în viaţa noastră.

Cu cât tehnologia a devenit parte activă şi de neseparat din vieţile noastre, cu atât relaţia cu tehnologia a devenit latentă, iar oamenii au ajuns până în stadiul în care nici măcar.

Taguri articol: sfatul medicului psiholog

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661382 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

47730 vizite | 8838 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17543 vizite | 1787 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431284 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001453 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671637 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661382 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577658 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.