Puncția lombară ajută la diagnosticarea afecțiunilor sistemului nervos
Sursa de Sănătate logo
Dicţionar medical

47 vizite

10-10-2024

0 comentarii

Puncția lombară ajută la diagnosticarea afecțiunilor sistemului nervos

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Puncția lombară este o metodă de diagnostic pentru mai multe afecțiuni ale sistemului nervos, prin prelevarea de lichid cefalorahidian și analizarea acestuia, dar poate fi utilizată și ca metodă de terapie. Toate acestea în condițiile în care bolile asociate cu sistemul nervos pot avea, adesea, urmări deosebit de grave, chiar și fatale în unele cazuri, motiv pentru care este importantă depistarea lor din vreme. Medicii spun că, în timp ce o simplă analiză de sânge poate confirma existența bolii, cu ajutorul unei puncții lombare se pot stabili eventualele modificări de alcătuire. Procedura implică introducerea unor ace subțiri între două vertebre lombare (de obicei, între a patra și a cincea vertebră lombară) pentru a ajunge la nivelul măduvei spinării și al lichidului cefalorahidian. Culoarea și consistența acestui lichid cefalorahidian poate oferi numeroase informații cu privire la o anumită boală de ordin nervos, precum cauzele apariției afecțiunii, prezența anumitor substanțe nocive în organism, agenții patogeni și chiar riscul existenței de celule canceroase în organism. În plus, testul se mai face pentru prezența bacteriilor, virusurilor sau ciupercilor care pot cauza infecții ale sistemului nervos central, cum ar fi meningita sau encefalita. Nivelul proteinelor și prezența celulelor inflamatorii în lichid pot indica prezența unei inflamații în sistemul nervos central, cum ar fi în cazul sclerozei multiple sau a meningitei aseptice

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45701 vizite | 8474 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17524 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001423 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671631 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.