Puncţia mamară vă poate salva viaţa
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto Neurorad

Sursa foto Neurorad
Pentru ea

855 vizite

14-09-2020

0 comentarii

Puncţia mamară vă poate salva viaţa

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În unele situaţii, medicii recomandă efectuarea unei puncţii mamare, care oferă un diagnostic de certitudine al cancerului mamar, dar, în acelaşi timp, este o intervenţie aplicabilă tuturor tumorilor, chiar şi celor cu dimensiuni de doar câţiva milimetri.

Potrivit dr. Silvia Savin, această puncţie necesită anestezie generală, dar nu este dureroasă şi se termină în circa jumătate de oră.

„Puncţia biopsie mamară se recomandă atunci când examenele clinice şi imagistice sugerează prezenţa cancerului mamar, iar medicul trebuie să cunoască diagnosticul de certitudine (formaţiune benignă/malignă) al zonei modificate pentru a putea începe tratamentul.

În funcţie de rezultatul examenului histopatologic, se stabileşte conduita terapeutică, şi anume terapie chirurgicală, chimioterapie, hormonoterapie, terapie psihologică etc. Descoperit în fazele incipiente (stadiul 0 sau 1), cancerul mamar poate fi vindecat în proporţie de peste 90%. Totodată, puncţia biopsie furnizează material pentru examinarea histopatologică, care este singurul examen ce oferă un diagnostic de certitudine al cancerului mamar şi care dictează conduita terapeutică adecvată”, a explicat dr. Silvia Savin.

Specialistul a precizat că acest tip de puncţie constă în recoltarea a 3-5 mostre dintr-o tumoră mamară solidă. Imediat după procedură, zona sânului este acoperită cu un câmp steril, este dezinfectată şi anesteziată, fiind apoi pătrunsă pentru a preleva eşantionul care va fi analizat.

Reţineţi: cu aproximativ 3-4 zile înainte de efectuarea puncţiei mamare, nu se administrează tratamente anticoagulante sau antiagregante. Uneori, se poate întâmpla ca pacienta să se confrunte, după puncţie, cu echimoze şi dureri de intensitate redusă.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46142 vizite | 8549 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431244 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661364 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.