Rahitismul la copii. Cât de gravă este afecţiunea şi cum se poate trata
Sursa de Sănătate logo
Pediatrie

6432 vizite

02-03-2017

74 comentarii

Rahitismul la copii. Cât de gravă este afecţiunea şi cum se poate trata

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Rahitismul este o afecţiune care afectează întreg procesul de dezvoltare al copiilor, motiv pentru care această boală constituie o preocupare permanentă pentru mulţi părinţi.

Medicii pediatri se confruntă deseori în cabinete cu numeroase cazuri de rahitism în rândul bebeluşilor, motiv pentru care profilaxia rahitismului începe chiar din primele săptămâni de viaţă a nou-născuţilor, prin administrarea zilnică a vitaminei D şi expunerea solară.

Practic, rahitismul reprezintă o dereglare cauzată de deficitul de vitamina D, calciu sau fosfor şi duce la osteomalacie (înmuierea oaselor), fiind destul de des întâlnit la copilaşii cu vârste cuprinse între 6 şi 24 luni. Cele mai comune trei cauze ale rahitismului includ rahitismul nutriţional, renal sau hipofosfatemic.

„Copiii cu rahitism pot fi depistaţi şi după modificările cutiei craniene, dentiţia întârziată, persistenţa fontanelei anterioare după vârsta de 18 luni. Apoi, în cazul acestor copilaşi pot apărea modificări ale membrelor, modificări ale cutiei toracice (torace evazat la bază sau torace în formă de clopot, stern înfundat sau proeminent, aplatizare laterală a toracelui în jumătatea superioară, deformări ale claviculei, iar în forme severe, fracturi spontane ale coastelor.Nu în ultimul rând, ei pot prezenta modificări ale coloanei vertebrale şi bazinului (cifoză, scolioză, dar şi micşorarea diametrului antero-posterior şi a celui lateral al bazinului)”, a a declarat pentru „Cuget Liber” dr. Cristina Mihai, medic primar Pediatrie, Diabet şi Boli Nutriţie Copii.

Pe lângă aceste manifestări, a precizat specialistul, copiii diagnosticaţi cu rahitism pot prezenta întârzieri în dezvoltarea psihomotorie, distensie abdominală prin hipotonie musculară, convulsii etc.

Pentru aceşti micuţi, medicii recomandă reinvestigarea lor după o lună de tratament. Dacă normalizarea biologică şi semnele de vindecare radiologică nu s-au instalat după patru săptămâni, se poate suspecta un rahitism vitamino-D rezistent. Mai mult decât atât, părinţii trebuie să ştie că tratamentul insuficient al rahitismului poate conduce la hipervitaminoză D, dar şi manifestări clinice, precum vărsături, constipaţie, deshidratare, bombarea fontanelei anterioare, agitaţie, apatie, tulburări de ritm cardiac.Administrarea vitaminei se întrerupe în cazul hipervitaminozei D.

„În cazul hipervitaminozei D, aceasta este clar o urgenţă medicală, necesitând întreruperea imediată a aportului de vitamina D şi de calciu medicamentos, reducerea la minimum a alimentelor bogate în calciu, dar mai ales monitorizarea funcţiei renale şi evitarea expunerii la soare”, a explicat specialistul.

Aşadar, un aport constant de vitamina D în organismul copiilor poate combate rahitismul şi poate ajuta la dezvoltarea sistemului imunitar.

În plus, introducerea vitaminei D în alimentaţia copilului ajută la prevenirea acestor boli, dar şi la transformarea lui într-un adult sănătos.

Vitamina D este sintetizată în mod natural de organism cu condiţia expunerii la razele ultraviolete ale soarelui, în principal în timpul verii. Beneficiile acesteia sunt numeroase, rolul ei principal fiind combaterea rahitismului la copii.

Din acest motiv, alimentele care sunt surse naturale de vitamina D, precum peştele gras (somon, ton), ouăle sau ficăţeiiar trebui consumate în cantităţi mai mari şi deseori micuţii nu găsesc aceste alimente ca fiind foarte gustoase.

Taguri articol: pediatrie vitamina d rahitism copii bebe bebe e bolnav

Comentează aici

34 comentarii

joi, 3 iulie
c0cm7
Vatozy gbhdrf

buy ed pills us - <a href="https://fastedtotake.com/">buy ed pills usa</a> buy ed pills no prescription

miercuri, 2 iulie
aji1u
Pxqjyv qjlgrr

order prednisone 40mg pill - <a href="https://apreplson.com/">allergic reactions</a> order deltasone 5mg pills

30 iunie
b7vk4
Tjogza tkoltm

buy mobic - <a href="https://moboxsin.com/">swelling</a> meloxicam 15mg cost

29 iunie
7ug3q
Wnwcgh pasvqk

warfarin 5mg tablet - https://coumamide.com/ buy cozaar 25mg sale

27 iunie
ku2x3
Epcyyc pqglfm

nexium online order - https://anexamate.com/ purchase esomeprazole sale

26 iunie
m65br
Fptkny wmskos

augmentin order - <a href="https://atbioinfo.com/">at bio info</a> ampicillin sale

24 iunie
4ermm
Bgzmsl onibgz

zithromax ca - <a href="https://zyprmax.com/tinidazole/">tindamax online order</a> bystolic 20mg us

22 iunie
2y3zx
Ffsrxw eqbxlm

amoxicillin where to buy - <a href="https://combamoxi.com/ipratropium/">ipratropium cost</a> combivent 100mcg pill

19 iunie
45nmw
Beheyq admvdh

buy generic propranolol for sale - <a href="https://indexatenol.com/">order inderal 10mg for sale</a> methotrexate pill

11 iunie
use for flagyl
Flvcoi pjkasf

This is the gentle of literature I rightly appreciate.

12...4

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661537 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

65988 vizite | 11334 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17761 vizite | 1799 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431748 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001755 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671681 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661537 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578097 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.