Raw vegan, între beneficii şi riscuri pentru sănătate
Sursa de Sănătate logo
Dieta vegetariană

2748 vizite

13-11-2015

0 comentarii

Raw vegan, între beneficii şi riscuri pentru sănătate

În ultima vreme, suntem cu toţii în căutarea alimentaţiei perfecte. Unii nutriţionişti ne recomandă să stăm departe de carne, alţii consideră că echilibrul este cheia unei alimentaţii sănătoase, astfel încât ar trebui să mâncăm din toate câte puţin. La toate acestea se adaugă schimbările din trend-urile dietelor – pentru că da, există o modă chiar şi în alimentaţie – iar ultima preferinţă care a devenit populară şi în rândul românilor estealimentaţia raw vegan.

Este interesant că, deşi acest tip de dietă a fost la modă şi acum aproape două secole, abia în ultimii ani putem spune că a căpătat o notorietate şi o popularitate fără precedent. După cum sugerează şi numele, alimentaţia raw vegan se bazează pe consumul de produse de origine vegetală, fără ca acestea să fie preparate termic. Cu alte cuvinte, aceastainclude fructe, legume, nuci şi seminţe, fiind evitat consumul de produse de origine animală. Cei care ţin dieta foarte strict evită chiar şi mierea. De asemenea, există adepţi ai dietei raw vegan care reduc consumul de grăsimi, 80% din alimentaţia lor constând doar în fructe şi legume. Mai sunt şi cei care urmează odietă raw omnivoră, care include lactate, peşte şi carne în stare crudă. Deoarece siguranţa acestor produse depinde în general de prepararea lor termică, cei care adoptă acest stil de viaţă se expun unor riscuri mari.

Tocmai din cauza problemei pe care o ridică prepararea termică a hranei – descoperirea focului a dus până la urmă la evoluţia speciei umane – dar şi a unei alimentaţii bazate exclusiv pe vegetale,dieta raw vegan şi-a atras adepţi fideli, dar şi critici. De aceea, este bine să ne informăm cu privire labeneficiile şi riscurilela care ne expunem atunci când decidem să adoptăm dieta raw vegan sau orice alt tip de alimentaţie.


Argumente pro raw vegan


Argumente contra raw vegan

Există multe beneficii bine documentate ale alimentaţiei bazate pe consumul de produse proaspete. Totuşi,este indicat ca dieta să fie una completăşi să conţină, pe lângă alimente crude – fructe, legume şi seminţe bogate îngrăsimi sănătoase –, şi mâncare preparată termiccare să furnizeze proteinele slabe şi carbohidraţii complecşi de care organismul are nevoie pentru a fi sănătos şi plin de vitalitate.

Nicio dietă nu oferă o formulă magică pentru menţinerea unei stări bune de sănătate. De fapt, dietelenu auacelaşi efect asupra tuturor. În timp ce alimentaţia de tip raw vegan ar putea să nu fie cea mai bună soluţie pentru cei cu o digestie slabă, ea poate face minuni în cazul altora.

Taguri articol: dietă şi frumusețe

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

494897 vizite | 112844 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

258245 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

441553 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1420652 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

994132 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

667991 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

575131 vizite

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

508096 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.