Recuperarea după fracturi. La ce să vă aşteptaţi după scoaterea aparatului gipsat
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

108201 vizite

13-02-2016

3 comentarii

Recuperarea după fracturi. La ce să vă aşteptaţi după scoaterea aparatului gipsat

Articol publicat de Andreea Alexandra Zamfir

Sezonul gheţuşului şi al fracturilor s-a încheiat de ceva vreme, iar acum vine momentul pentru mulţi dintre cei care au avut unul dintre membre imobilizate să treacă la perioada de recuperare.
Fiecare fractură este diferită, la fel şi procedurile de recuperare. Important este să vă înarmaţi cu multă răbdare, deoarece scoaterea ghipsului nu înseamnă că procesul de vindecare a fracturii s-a încheiat.

În aşteptarea formării osului

Potrivit dr. Marius Enescu, medic primar ortopedie-traumatologie în cadrul Spitalului privat Medstar 2000, procesul de vindecare a fracturilor presupune patru etape. „Prima etapă durează o săptămână şi poartă numele de fază pseudoinflamatorie. În cadrul ei are loc reabsorbţia cheagului de sânge format în urma traumatismului”, declară medicul. În următoarele două săptămâni are loc formarea calusului fibros – ţesut conjunctiv care nu are tăria osului, însă împiedică deplasarea fracturii.

„În a treia etapă, putem spune că «cicatrizarea» osului ajunge la o răscruce. Dacă în primele trei săp-tămâni de la producerea fracturii nu se depune calciu, acum calusul fibros trebuie să se transforme în ţesut osos”, declară medicul.

La membrele superioare, acest proces durează între trei şi cinci luni, iar la cele inferioare, cinci până la opt luni.

„În primele două luni se formează mult ţesut osos nou de calitate slabă din punct de vedere biomecanic, osul fiind moale şi voluminos. Putem spune că astfel organismul încearcă să compenseze prin cantitate”, precizează ortopedul.

Apoi urmează o altă tendinţă, în care scade volumul osului brut şi creşte rezistenţa osoasă. Acest proces face parte din perioada de recuperare.

Scoatem aparatul gipsat.Ce urmează?

După o lună - o lună şi jumătate de purtare a aparatului gipsat, pacienţii sunt nerăbdători să revină la viaţa normală. Totuşi, mai au ceva de aşteptat până la revenirea la vechile obiceiuri.

Conform dr. Marius Enescu, „după scoaterea aparatului gipsat, pacientul are nevoie de mişcare şi de un program de recuperare pe care îl va discuta în prealabil cu medicul ortoped”.

Deoarece nu s-a mişcat o perioadă lungă de timp, membrul afectat va avea musculatura atrofiată, iar în primele ore după scoaterea aparatului gipsat, se poate umfla. Nu forţaţi mişcările, începeţi cu exerciţii uşoare, respectând indicaţiile ortopedului şi fizioterapeutului.
Sunt recomandate băile cu apă călduţă, nu fierbinte. În contact cu apa, membrul afectat îşi poate schimba culoarea. Poate căpăta o nuanţă mai roşiatică sau chiar violet spre negru, însă nu trebuie să vă speriaţi, deoarece acest lucru este perfect normal. De altfel, dr. Marius Enescu precizează că în momentul producerii unei fracturi suferă şi ţesuturile din jur. Şi acestea trebuie să-şi revină în timp.
De asemenea, medicii recomandă să trataţi cu blândeţe pielea, care va fi extrem de sensibilă şi uscată. Deşi pilozitatea va fi mai crescută ca de obicei în zona respectivă, aveţi răbdare câteva săptămâni până la epilare.

Vindecarea completă durează ani de zile

„Ultima etapă, cea de remaniere, este cea mai lungă din întreg procesul de vindecare a fracturilor. Practic, se continuă recondiţionarea structurală a calusului mineral astfel încât osul să capete forma şi condiţia de dinainte de fractură”, declară medicul. Această etapă durează un an - un an şi jumătate.

Dacă respectaţi indicaţiile medicului, vă veţi recupera în cel mai scurt timp. Asiguraţi organismului o alimentaţie completă şi aveţi răbdare cu efectuarea mişcărilor. În timp, vă veţi recăpăta mobilitatea şi puterea necesare unui stil de viaţă activ.

Taguri articol: sfatul medicului boli şi afecţiuni recuperare spital ortopedie os piele fracturi

Comentează aici

3 comentarii

21 august 2020 Ana
Recuperare

După 6 săptămâni de stat în ghips și încă 6 de recuperare, mana dreapta, palma, degetele nu au rupere de os, ligamente. Încă, doare și se umfla. . A fost pusa în ghips după o căzătură in ea si o fisura la osul de deasupra încheieturii... La scoaterea ghipsului mana era strâmbă și umflata ca atunci când a fost pusa în ghips.

19 aprilie 2016 MIHAELA
NEPOTELUL ARE FISURA DE TIBIE SI ARE PICIORUL IN GIPS

VREAU SA STIU CE TRATAMENT DE RECUPERARE TREBUIE SA URMEZE DUPA SCOATEREA APARATULUI GIPSAT?

6 martie 2016 popescu
enescu excroc

dupa ce a fost dat afara din sp. judetean mai are tupeu sa munceasca ... bun ortoped, insa sunt altii mult mai buni. acest dr enescu un excroc,un mizerabil, un spagagiu... duce pacientii la medstar 2000. ... dragilor exista doctori mult superior fata de acest mizerabil....

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

491220 vizite | 112783 comentarii

Zece motive să te prezinţi la pneumolog Zece motive să te prezinţi la pneumolog

257709 vizite | 92519 comentarii

Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele Te înţeapă inima? Iată care pot fi motivele

441001 vizite | 48305 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1420005 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

993904 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

667972 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

575018 vizite

SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei SARCINA PE SĂPTĂMÂNI - totul despre evoluţia copilului şi a gravidei

507978 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.