Rezolvă problema nasului înfundat, pentru a evita operaţia
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

18275 vizite

01-04-2016

0 comentarii

Rezolvă problema nasului înfundat, pentru a evita operaţia

Rinita hipertrofică cronică este o afecţiunecare se manifestăprin obstrucţie nazalăşi inflamarea mucoasei nazale care dureazămai mult de trei luni. Cornetele nazale filtrează aerul care intră în organism, iar cu cât este acesta este mai încărcat cu noxe, cu atât mai mult cornetele lucrează şi cresc în volum.În urma unei respiraţii nazale deficitare, apar insomnia, durerea de cap, oboseala fizică şi psihică, deteriorarea memoriei şi a atenţiei.


„Obstrucţia nazală afectează calitatea vieţii omului. Acesta nu mai poate să muncească cum trebuie, să gândească şi să doarmă cum trebuie, pentru că are nasul înfundat”, precizează dr. Ana Maria Apostol, specialist ORL, Medlife.
Cauzele rinitei sunt multiple, însă principalul factor care influenţează sistemul respirator este mediul poluat. Noxele, praful, alergenii din natură duc la inflamare mucoasei nazale şi la apariţia rinitei care, netratată, în timp, devine cronică. Medicamentele indicate în afecţiuni endocrine sau metabolice pot avea reacţii adverse şi pot inflama mucoasa nazală, ducând la rinită cronică.


„Această rinită cronică hipertrofică afectează cam 90% din oameni. Mu-coasa nasului se inflamează din cauza prafului şi a mizeriilor pe care le inhalăm. Ele se lipesc de mucoasa nazală, iar aceasta trebuie în permanenţă să le filtreze. Dacă am spăla nasul cu acele spray-uri, cu apă de mare, care au intrat în brandul farmaceutic foarte mult, ar fi minunat”, mai spune medicul specialist.


Picăturile de nasnu tratează rinitaDe cele mai multe ori, persoanele care suferă de această afecţiune recurg la folosirea spray-urilor decongestionante, care, în timp, duc la dependenţă şi nu rezolvă problema, pe termen lung, ci doar ameliorează simptomele, pentru câteva ore.


Netratată corespunzător, rinita hipertrofică poate avea consecinţe grave. Cele mai grave urmări sunt sinuzita acută sau faringo-amigdalita, iar în cazuri complicate, se poate ajunge şi la intervenţie chirurgicală.
Pentru a evita inflamaţia mucoasei nazale, medicii specialişti recomandă o igienă zilnică a cavităţii nazale cu spray-uri pe bază de apă de mare.


„Aşa cum facem duş sau cum ne spălăm pe dinţi, trebuie să ne spălăm şi în nas, zilnic. Multor oameni li se înfundă nasul şi recurg imediat la acele substanţe vaso-constrinctoare, la spray-uri deconges-tionante, dar problema se rezolvă pentru câteva ore şi din păcate mucoasa se inflamează din nou şi apelează iarăşi la acel spray şi ajung la aşa-zisa dependenţă care produce o inflamaţie şi mai mare, a mucoaselor nazale. Consecinţele negative pe care le are această rinită cronică hiper-trofică sunt nasul înfundat, după care se înfundă şi sinusurile şi se formează sinuzita acută care se duce spre cronică.Faringo-amigdalita este o altă consecinţă negativă. Senzaţia de nas înfundat durează aproximativ 2-3 săptămâni. Persoanele afectate trebuie să meargă la un medic ORL, pentru un tratament potrivit şi o me-todă de prevenţie”, adaugă specialistul.


Intervenţia chirurgicală cu laser

Această metodă modernă de tratament nu necesită spitalizare, ba chiar se poate efectua în ambulatoriul de specialitate. Intervenţia cu laser este minim invazivă şi are rolul de a micşora cornetele nazale şi de a îmbunătăţi respiraţia nazală. Anestezia efectuată este locală, pacientul nu sângerează, iar recuperarea este rapidă, de câteva ore. Metoda s-a demonstrat a fi mult mai eficientă decât tratamentul clasic, având eficienţă pe termen lung, potrivit studiilor clinice.

Taguri articol: sfatul medicului medlife ana maria apostol ORL rinita

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661360 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45934 vizite | 8511 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17527 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431232 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001425 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661360 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.