Rubeola, un diagnostic periculos pentru femeile însărcinate
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

38 vizite

07-06-2025

0 comentarii

Rubeola, un diagnostic periculos pentru femeile însărcinate

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Cu toate că provoacă rar complicații, rubeola fiind o infecție ușoară, uneori, ea poate duce la apariția unei infecții a urechii (otită) sau encefalită - inflamație a creierului. Aceste complicații apar, însă, în foarte puține cazuri.

Potrivit specialiștilor, deși este o boală ușoară, rubeola poate fi foarte periculoasă pentru femeile însărcinate. Dacă ele se infectează în primele 12 săptămâni de sarcină, virusul poate duce la moarte fetală urmată de avort spontan sau la apariția unor malformaţii fetale grave:

defecte cardiace congenitale; tulburări neurologice cu dificultăți de învățare; întârzieri de creștere; cataractă; surditate. Aceste malformații congenitale sunt grupate sub denumirea de sindrom rubeolic congenital. Deseori, rubeola contractată în timpul sarcinii este cea mai frecventă cauză de surditate congenitală. Așa că, dacă intenționați să rămâneți însărcinată, verificați vaccinările efectuate în trecut și asigurați-vă că ați primit serul împotriva rubeolei. Din păcate, nu există medicamente care să scurteze evoluția bolii, iar simptomele acesteia sunt ușoare și nu necesită tratament. Totuși, se pot administra medicamente antitermice împotriva febrei, în doze adaptate vârstei. În ceea ce privește erupția, aceasta nu creează disconfort și nu este necesară aplicarea de creme sau unguente pentru reducerea mâncărimilor sau durerii. Totuși, se recomandă izolarea bolnavului de femeile însărcinate, pe durata perioadei de contagiozitate, care durează încă șapte zile de la dispariția erupției cutanate.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661533 vizite | 57220 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

65509 vizite | 11281 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17761 vizite | 1799 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431739 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001750 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671680 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661533 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578085 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.