Sângerarea nazală la copii este foarte rar motiv de panică
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

270 vizite

06-10-2021

0 comentarii

Sângerarea nazală la copii este foarte rar motiv de panică

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

De cele mai multe ori, sângerările nazale, cunoscute şi sub denumirea de epistaxis, sunt cauzate de un vas de sânge spart. La cei mici, sângerarea apare în partea din faţă a nasului, adică în apropierea nărilor. De ce? Pentru că în această zonă sunt multe vase de sânge foarte mici, care pot fi afectate cu uşurinţă.

În momentul în care părinţii observă că micuţilor le curge sânge din nas au tendinţa de a intra în panică. Sfatul medicilor este de a nu se speria, însă, pentru că nu este cazul. Potrivit dr. Iulia Diaconu, există o mulţime de recomandări care nu ajută întotdeauna la oprirea sângerărilor nazale, dar există şi soluţii uşoare şi eficiente. Aceasta spune că sângerarea nazală la copii este frecventă, dar poate fi şi înfricoşătoare din cauza imaginii sângelui ţâşnind din nas. Totuși, nu reprezintă nici un pericol şi poate fi oprită cu uşurinţă. Cel mai important lucru este să vă păstraţi calmul şi să urmaţi câteva recomandări simple. „În mod normal, sângerarea se va opri într-un timp foarte scurt, doar în unele cazuri mai puţin frecvente trebuie să solicitaţi ajutor medical. Cea mai frecventă cauză a sângerărilor nazale la copii este ruperea unuia dintre vasele de sânge mici din nas, ceea ce provoacă fluxul de sânge cunoscut sub numele de epistaxis. Există diverse motive pentru care apar aceste rupturi, inclusiv scobitul nasului, răceală sau alergie, un mediu uscat, o leziune sau o lovitură anterioară etc. Dacă sângerările nazale la copii apar foarte des, capilarele din interiorul nasului pot fi iritate sau este posibil să nu se fi vindecat bine după o ruptură anterioară. În aceste cazuri, medicul poate căuta o soluţie durabilă”, a explicat specialistul.

De asemenea, sunteţi sfătuiţi să solicitaţi ajutor medical dacă sângerarea este rezultatul unei lovituri externe la nivelul nasului sau al capului. În cazuri rare, copilul poate avea o problemă de coagulare a sângelui care ar trebui tratată de urgenţă. O procedură foarte simplă este suficientă pentru a opri sângerarea nazală la copii. Aceasta se referă la apucarea unui şerveţel sau a unui prosop, după care se ciupeşte nasul în zona moale de sub sept. Continuaţi să exercitaţi presiune şi înclinaţi capul copilului înainte. După zece minute, opriţi procedeul, dar nu o faceţi înainte pentru a vă asigura că rana se închide bine. Dacă nasul încă sângerează, faceţi acest lucru din nou timp de încă zece minute. Dacă totuşi continuă să sângereze, nu mai staţi pe gânduri şi mergeţi la medic.

Există, de asemenea, câteva mituri populare care nu sunt corecte şi de aceea vă vom avertiza cu privire la ceea ce nu ar trebui să faceţi. În primul rând, nu lăsaţi copilul să se întindă. Cel mai bine este să stea în picioare sau aşezat. Apoi, nu încercaţi să îi înclinaţi capul înapoi, deoarece acest lucru face ca sângele să se scurgă pe gât. Nu-l lăsaţi să se scobească în nas şi să bage obiecte în interior, cum ar fi ţesăturile, deoarece acestea pot agrava sângerarea în loc să o oprească. Astfel, pe lângă sângerare, copilul se poate simţi ameţit.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660307 vizite | 17355 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7608 vizite | 680 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9049 vizite | 582 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429152 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000161 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660307 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.