Sarcina cu risc. Ce se întâmplă cu fătul, dacă mama este hipertensivă
Sursa de Sănătate logo
Sarcina

3241 vizite

03-06-2016

0 comentarii

Sarcina cu risc. Ce se întâmplă cu fătul, dacă mama este hipertensivă

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

O sarcină cu o evoluţie normală se monitorizează într-un anumit ritm, lunar, iar în ultima lunăde sarcină, la două săptămâni sau chiar în fiecare săptămână. O sarcină cu risc respectă aceste intervale, însă,sunt mai multe analize pe care gravida trebuie să le facă,în funcţie de boala care dă sarcina cu risc, potrivitdr. Mihaela Dobre, specialist obstetrică şi ginecologie.

„Controalele la specialist se fac ori de câte ori există acuze din partea pacientei. Noi stabilim consultaţiile cam la trei săptămâni, dar, dacă pacienta prezintă un disconfort, semne clinice deranjante, atunci ea trebuie să vină ori de câte ori are probleme”, explică dr. Mihaela Dobre.

Sarcina cu risc presupune o boală adăugată sarcinii. Afecţiunea poate să fie preexistentă sau poate să apară în timpul sarcinii.Sunt o mulţime de boli care pot să meargă în paralel cu o sarcină. Nu precizăm bolile care contraindică o sarcină, ci bolile precum: diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, afecţiuni cardiace compatibile cu o sarcină, bolile renale (o litiază renală, o infecţie urinară) şi alte afecţiuni care pot merge concomitent cu o sarcină.

„Dacă o femeie are o boală de fond, nu înseamnă că nu poate să ducă la termen o sarcină. Parametrii pe care îi urmărim în sarcină sunt parametri normali, adică evoluţia copilului, în funcţie de săptămâna de gestaţie”, adaugă specialistul.

„Copilul poate să moarăpe un puseu hipertensiv“

Dacă boala asociată sarcinii este hipertensiunea arterială, lucrurile pot deveni complicate, pentru că hipertensiunea arterială poate să contraindice sarcina sau poate merge în paralel cu ea.

„În această situaţie, tensiunea trebuie urmărită în mod constant. De obicei, gravidele hipertensive ştiu că trebuie să îşi măsoare tensiunea zilnic sau poate săptămânal, în funcţie de trata-mentul pe care îl au de la cardiolog. Medicaţia antihipertensivă este modelată de cardiolog, când noi găsim valori mai mari de 14 şi pacienta este sub tratament, automat o trimitem la cardiolog pentru a-i remodela tratamentul. În acelaşi timp, trebuie să vedem cum evoluează sarcina”, explică dr. Mihaela Dobre.

Copiii din mame hipertensive pot avea un grad de suferinţă, potrivit specialistului. Dacă monitorizarea gravidei cu hipertensiune nu se face corect, aceasta poate suferi un puseu de tensiune care poate provoca moartea copilului.

„De obicei, copiii mamelor hipertensive cresc mai greu, sunt copii care au o greutate la naştere mai mică decât în mod normal, asta nu înseamnă că nu sunt normali. În schimb, se poate întâmpla ca, în urma unei tensiuni neurmărite corespunzător, nici de cardiolog şi nici de obstetrician, să se ajungă la afecţiuni mortale pentru copil. Copilul poate să moară pe un puseu hipertensiv, se poate ajunge la apoplexie uteroplacentară (n.r. - dezlipirea placentei)”, încheie specialistul.

Acelaşi lucru se poate întâmpla şi la alte boli de fond ale gravidelor. De aceea, specialiştii insistă ca fiecare gravidă, cu boli asociate sarcinii, să menţină o relaţie apropiată cu medicul curant, pentru a fi monitorizată cu stric-teţe, iar în acest fel, medicii să poată anticipa eventualele complicaţii.

Taguri articol: sarcina analize ginecologie hipertensiune infecţie urinară gravidă soare

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657733 vizite | 15014 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7508 vizite | 608 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8923 vizite | 512 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429090 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671435 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657733 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.