Scăldatul în piscină, o aventură: clorul duce la apariția bolilor dermatologice
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

278 vizite

12-08-2021

0 comentarii

Scăldatul în piscină, o aventură: clorul duce la apariția bolilor dermatologice

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Vremea de afară ne îmbie pe toţi la bălăceală, la plajă, oriunde, numai să ne putem răcori puţin. Totuşi, înainte de a vă hotărî la ce piscină mergeţi, trebuie să fiţi conştienţi şi la ce riscuri vă expuneți. De ce riscuri? Pentru că, în unele situaţii, se poate întâmpla ca anumite boli să fie produse sau agravate tocmai de apa din piscină.

Potrivit dr. Sorina Marinescu, medic de familie, înainte de a opta pentru o zi la piscină, trebuie să ştiţi că în bazinul acestora se pune mult clor. De aici rezultă probleme cutanate, precum iritaţia cauzată de această substanţă, infecţii pe care le puteţi lua la nivel cutanat, de la ciuperci, până la inclusiv tricomonas vaginalis. Totodată, apa din piscine poate favoriza agravarea anumitor suferinţe, dacă există interacţiunea dintre clor şi dermatita atopică, de exemplu. Cele mai multe dintre aceste afecţiuni sunt dermatologice şi dintre cele mai frecvente amintim granulomul, care este o afecţiune rară, provocată de bacteriile de la piscină.
„De cele mai multe ori, acesta apare în zona genunchiului şi este de natură cronică. Granulomul de piscină poate apărea frecvent la cei care fac baie în piscine cu apă încălzită, în râuri, lacuri. Cert este că diagnosticul este întâlnit la orice vârstă şi se produce în zona unei mici leziuni cutanate preexistente. Primele semne ale granulomului de piscină sunt apariţia unor papule violacee, care pot evolua spre ulceraţie, perioada de incubaţie fiind de câteva săptămâni. Apoi, apa din piscine poate duce la apariţia furunculului, ce poate fi foarte uşor transmis prin stafilococii prezenţi în apa piscinelor. În acelaşi timp, la nivelul piciorului îşi pot face apariţia şi verucile, adică nişte negi dureroşi care trebuie cauterizaţi”, a explicat medicul.

Bolile pot să apară și după 20 de zile de la baia în piscină
O altă boală de piele luată din apa piscinelor este pitiriazisul, manifestat prin pete mici, cafenii, apărute la nivelul trunchiului. De asemenea, persoanele care suferă de acnee vulgară pot prezenta o agravare a leziunilor, din cauza clorului folosit la dezinfectarea apei din piscină.
Dermatofiţia piciorului poate să apară între degetele de la picioare, sub forma unui prurit accentuat de căldură şi bacterii. De regulă, boala afectează în special bărbaţii, mai puţin femeile. Desigur, în apa piscinelor vă puteţi pricopsi şi cu conjunctivită, afecţiune dată de Chlamidia trachomatis. Aceasta se manifestă prin înroşirea ochilor și o secreţie conjunctivală purulentă. Afecțiunea are perioada de incubaţie 2 - 19 zile. Pe lista bolilor ce pot fi căpătate în aventura la piscină se numără şi leptospiroza, o afecţiune gravă, care se poate transmite prin intermediul apei contaminate din piscine. Aceasta are o perioadă de incubaţie de 2 - 20 zile şi se manifestă prin febră, frisoane însoţite de iridociclită, conjunctivită, până la neuropatie periferică şi semne de iritaţie meningeală. Dacă este contractată în timpul sarcinii, chiar şi în perioada de convalescenţă, poate cauza avort spontan.
Aşadar, cum puteţi preveni contractarea unei boli de piele la piscină? Specialiştii sunt de părere că, dacă înainte de piscină folosiţi săpunuri, ele pot usca suplimentar pielea şi atunci în baza interacţiunii cu clorinarea se pot produce iritaţii suplimentare. Apoi, trebuie să aveţi propriii papuci şi să nu călcaţi prea des în jurul piscinelor, pentru că puteţi să mai adăugaţi şi alte diagnostice, cum ar fi infecţiile cu papilomavirusuri, adică verucile.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660415 vizite | 21790 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7869 vizite | 831 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9318 vizite | 718 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429223 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000182 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660415 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.