Scăpaţi de acest obicei! Rosul unghiilor aduce o mulţime de dezavantaje
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

174 vizite

20-09-2022

0 comentarii

Scăpaţi de acest obicei! Rosul unghiilor aduce o mulţime de dezavantaje

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În afara faptului că afectează aspectul estetic al mâinilor, printre pericolele ascunse ale onicofagiei (rosul unghiilor) se numără complicații precum infecțiile bacteriene sau fungice. Din păcate, acest obicei nociv este destul de des întâlnit în rândul populației - și aici nu ne referim doar la adulți, ci și la copii.

Peste tot pot fi observate persoane care au acest obicei nesănătos. Altfel spus, rosul unghiilor este un obicei zilnic pentru foarte multe persoane. Unele încep să își ronțăie unghiile încă din copilărie, altele mai târziu și foarte greu scapă de așa ceva. Problema este că unii oameni nu renunță la ronțăitul unghiilor nici măcar atunci când devin adulți. Potrivit dr. Ionela Nacu, unul dintre cele mai interesante aspecte cu privire la rosul unghiilor este faptul că, de regulă, efectuați această activitate fără să vă dați seama. Cu alte cuvinte, vă apucați de ronțăitul unghiilor în mod inconștient când vă uitați la televizor, când vă aflați într-un mijloc de transport sau chiar atunci când stați la coadă la vreun magazin.

„Nu spune nimeni că este ușor să renunțaţi la rosul unghiilor, dar, în acelaşi timp, trebuie să fiţi conştienţi de faptul că acest obicei nu este deloc benefic, vă răniţi degetele, sunteţi supuşi unor infecţii şi nu numai. Deseori, oamenii au impresia că rosul unghiilor le relaxează mintea, ajutându-i să scape de griji și emoții negative. De fapt, ținerea sub control a anxietății și a stresului reprezintă principalul motiv pentru care ei recurg la acest gest. Altfel spus, efectuând frecvent această activitate, ea devine aproape un tic nervos, o componentă firească a rutinei zilnice. Apoi, dacă o unghie este roasă frecvent, ea va crește foarte greu și în mod inadecvat. Unul dintre cele mai semnificative dezavantaje ale acestui obicei este faptul că aspectul estetic al degetelor va fi distrus. Fie că este vorba de a ridica un obiect, a deschide un plic, a mânui unelte, a tasta la calculator sau a butona un telefon mobil, este posibil să vă doară degetele, asta dacă obișnuiţi să vă roadeţi unghiile”, a precizat medicul. Practic, nu vă mai puteţi îndeplini sarcinile zilnice în mod corect. De exemplu, în momentul în care degetele ating un obiect, durerea experimentată vă paralizează. În acelaşi timp, riscaţi să vă alegeţi cu numeroase infecții bacteriene, în condiţiile în care unghiile reprezintă un mediu propice dezvoltării și transmiterii mai multor tipuri de bacterii. Totodată, degetele manipulează constant diverse obiecte care pot fi contaminate sau murdare. Printre bacteriile care se pot dezvolta ușor sub unghii se numără Salmonella și E. Coli, ambele putând fi contractate prin intermediul alimentelor crude. Când vă duceţi degetele la gură, bacteriile de pe acestea sunt transmise pe membranele mucoase, de unde pot pătrunde în corp, provocând boli. O altă consecință a acestei acțiuni este erodarea marginilor dinților, determinând creșterea sensibilității acestora. Cu alte cuvinte, rosul unghiilor erodează smalțul dentar.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660312 vizite | 17468 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7624 vizite | 695 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9051 vizite | 582 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429154 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000161 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660312 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.