Scarlatina, o boală foarte contagioasă, dar care poate fi tratată şi la domiciliu
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1386 vizite

13-12-2019

0 comentarii

Scarlatina, o boală foarte contagioasă, dar care poate fi tratată şi la domiciliu

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

La fel ca şi rujeola sau alte boli specifice copilăriei, scarlatina este întâlnită cel mai des la copiii cu vârsta mai mică de 10 ani, aceasta fiind o boală eruptivă extrem de contagioasă, declanşată de anumite tipuri de streptococi beta-hemolitici de grup A.

De regulă, aceasta apare în colectivităţile de copii, şi în mod special la preşcolari. La acest moment, mai mulţi copilaşi din grădiniţele constănţene au primit de la medici acest diagnostic şi au fost izolaţi la domiciliu, pentru a nu mai intra în contact cu alţi copii sănătoşi.

Potrivit dr. Mădălina Constantin, medic de familie, boala se răspândeşte cu mare uşurinţă pe calea aerului, prin intermediul mâinilor murdare şi a produselor alimentare care au fost contaminate cu streptococ.

„Se spune că o persoană este contagioasă atâta timp cât are streptococul în nas, faringe, pe tegumente. Desigur, dacă este vorba despre o formă uşoară a bolii, copilul poate să stea acasă, dar este necesar ca el să fie complet izolat şi nu în colectivitate, pentru că boala se transmite foarte uşor de la un copil la altul. Bineînţeles, numai medicul este în măsură să stabilească dacă cel mic are sau nu nevoie de internare în spital pentru efectuarea tratamentului”, a explicat medicul.

Înainte de toate, însă, a subliniat dr. Mădălina Constantin, nu vă speriaţi dacă observaţi că micuţul dumneavoastră are corpul acoperit de erupţii cutanate. În cazul în care el a intrat în contact cu un alt copil care este bolnav, trebuie să ştiţi că incubaţia durează în medie 3-6 zile.

Boala debutează cu febră mare

„Scarlatina îşi face debutul cu o erupţie pe piept sau burtă, înainte de a se răspândi în alte zone. De cele mai multe ori, boala începe cu febră mare, 39-40°C, prezintă vărsături, dureri puternice de cap, dar şi abdominale, angină şi erupţie. Boala infecţioasă evoluează în mai multe stadii, caracteristice fiind erupţia şi angina eritematoasă, dar sunt prezente şi depozite pultacee şi adenopatie în gât. Aşa că, dacă vă aflaţi într-o astfel de situaţie, trebuie să luaţi cele mai bune decizii. Ca urmare, dacă cel mic are gâtul roşu, cel mai probabil va refuza mâncarea solidă. În aceste condiţii, îi puteţi da să consume cât mai multe lichide. Dacă, totuşi, copilul dumneavoastră are o erupţie cutanată, însoţită de durere în gât, febră sau ganglioni măriţi ca volum, mergeţi de urgenţă la un medic”, a adăugat specialistul.

Desigur, dacă la şcoala sau grădiniţa pe care o frecventează copilul există şi alte cazuri similare, trebuie să anunţaţi acest lucru, pentru a se putea face dezinfectarea mobilierului, astfel încât microbul să nu se împrăştie, provocând astfel o întreagă epidemie.

Vă întrebaţi dacă există un vaccin pentru aşa ceva, răspunsul este negativ, nu avem vaccin pentru prevenirea apariţiei scarlatinei. De obicei, pediatrul vă va prescrie antibiotice pe care copilul le va lua timp de 10 zile. Rolul acestora este de vindecare a infecţiei, deşi în cazul ganglionilor umflaţi şi amigdalelor ar putea dura câteva săptămâni pentru ca cel mic să îşi revină complet.

XXX

În concluzie, încercaţi pe cât posibil că nu staţi în preajma oamenilor care tuşesc, spre exemplu, întrucât picăturile împrăştiate de o persoană infectată sunt foarte periculoase. În plus, asiguraţi-vă că ţineţi farfuriile, paharele şi vasele copilului bolnav, precum şi periuţa de dinţi departe de cele ale altor membri ai familiei şi spălaţi-le bine cu apă fierbinte şi săpun.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660313 vizite | 17490 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7626 vizite | 697 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9051 vizite | 582 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429154 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000161 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660313 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.