Scleroza în plăci, cum se manifestă şi cum poate fi tratată boala
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

2281 vizite

26-11-2016

0 comentarii

Scleroza în plăci, cum se manifestă şi cum poate fi tratată boala

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Scleroza în plăci sau scleroza multiplă este o boală în care nervii sistemului nervos central, respectiv cei ai creierului şi măduvei spinării, nu mai funcţionează cum trebuie, îmbolnăvindu-se treptat. Din păcate, cauza apariţiei afecţiunii este încă necunoscută, aceasta fiind o boală autoimună, adică organismul începe să se atace pe el însuşi, dintr-o eroare, considerând că este vorba de un corp străin intrat în sistem. Medicii constănţeni susţin că scleroza în plăci este o boală destul de frecvent întâlnită la oamenii tineri, cu vârste de 35-40 de ani, dar se confruntă uneori şi cu cazuri care debutează chiar mai devreme.

„Această boală se poate manifesta prin tulburări de vedere, dublarea vederii, parestezie sau amorţeli în anumite zone ale corpului, asimetrii faciale, îngreunarea mersului, tulburări de echilibru. Toate acestea sunt simptome care ar trebui să fie ca nişte semnale de alarmă. Tocmai de aceea, este necesar ca persoanele care prezintă aceste semne să fie văzute de urgenţă de un medic şi să-şi facă investigaţii de specialitate, ca examenul RMN cerebral şi cel la nivelul coloanei”, ne-a explicat dr. Ildiko Toldişan, medic neurolog.

Desigur, a precizat medicul, există forme care evoluează în pusee şi sunt forme cu o evoluţie progresivă, spre agravare. În cazul în care aceste simptome sunt neglijate, evoluţia poate fi imprevizibilă şi bolnavii pot ajunge la un grad mare de invadilitate, cum ar fi căruciorul rulant la vârste tinere. Totuşi, este bine la acest moment, există un program naţional pentru scleroză multiplă, la care au acces toţi bolnavii, ei primind tratament gratuit, care ajută într-o oarecare măsură evoluţia bolii.

„Dacă sunt simptome care persistă şi deranjează, populaţia este rugată să ceară de la medicul de familie trimitere la un specialist, pentru a depista cât mai repede această boală şi a beneficia de schema de tratament corespunzătoare. Trebuie menţionat, însă, că medicamentele modifică evoluţia bolii. Practic, dacă înainte pă-rinţii erau nevoiţi să îşi care copiii cu căruciorul, acum aceşti indivizi duc o viaţă apropiată de normal şi nu mai sunt dependenţi de familie sau să aibă un însoţitor permanent”, a subliniat dr. Toldişan.

Taguri articol: sfatul medicului medicamente program simptome echilibru

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659283 vizite | 16247 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7567 vizite | 647 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8996 vizite | 554 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429118 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000150 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

659283 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.