Screening-ul auditiv poate identifica problemele de auz ale bebeluşului
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

820 vizite

12-06-2020

0 comentarii

Screening-ul auditiv poate identifica problemele de auz ale bebeluşului

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

La naştere, unii nou-născuţi sunt diagnosticaţi cu hipoacuzie, un handicap senzorial ce poate avea un impact major asupra persoanei cu deficiență de auz.

În ultimii ani, statisticile au arătat că tot mai multe persoane suferă de hipoacuzie. O estimare pe baza datelor epidemiologice din literatura de specialitate și a cercetării în domeniu arată că, anual, câteva sute de bebeluşi sunt hipoacuzici, unii având o surditate profundă bilaterală, la aceștia existând riscul de a deveni dublu handicapați (surdomuți) în lipsa unei depistări și a unei intervenții terapeutice precoce (implant cohlear).

Tocmai de aceea, acest număr mare de persoane cu deficiență de auz justifică aprecierea hipoacuziei ca o problemă de sănătate publică, ce impune politici de sănătate specifice pentru a asigura fiecărui pacient cu deficiență de auz servicii de sănătate la nivel european.

În general, hipoacuzia congenitală este cea mai frecventă boală prezentă la naștere, dar această problemă nu este evidentă la naștere sau în copilărie, fiind un handicap invizibil; de aceea, diagnosticul în timp util nu se poate face decât prin depistarea activă a deficienței auditive. Din această cauză, screening-ul universal al auzului la nou-născut este singura metodă prin care pot fi identificaţi micuţii cu posibile probleme de auz, iar aceștia trebuie trimiși spre centre de audiologie, în vederea diagnosticului de certitudine și a cuantificării hipoacuziei.

Aşadar, screening-ul auditiv neonatal este cel mai ieftin dintre toate testările de screening posibile la naștere și este un procedeu simplu, neinvaziv, de scurtă durată. Acesta presupune doar existența în maternitate a unui aparat de testare și a unor persoane instruite, care să poată efectua testarea bebeluşului.

XXX

Potrivit specialiştilor Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna”, bebelușii cu probleme ale auzului, bebelușii hipoacuzici, se comportă la fel ca și cei cu auz normal. Aceste deficiențe nu pot fi observate cu ușurință în primele luni de viață și, tocmai de aceea, testarea de auz are o importanță majoră.

„Cum se poate depista hipoacuzia la nou-născuți? Prin intermediul unui aparat special (aparat de otoemisiuni acustice), iar rezultatul se află în câteva minute. Este esențial ca această testare să se realizeze cât mai precoce, după prima săptămână de la naștere, pentru ca deficiența să poată fi tratată cât mai eficient.

Începând cu luna iunie, s-au reluat programările pentru testarea de auz, consultaţii oferite de către medicii noştri ORL-iști. Pentru programări, apelați numărul de telefon 0241.60.55.55. sau accesaţi euromaterna.ro, pentru cele online”, au precizat reprezentanţii Spitalului „Euromaterna”.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660421 vizite | 22122 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7896 vizite | 841 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9341 vizite | 730 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429226 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000183 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671447 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660421 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.