Screening-ul metabolic neonatal poate salva viaţa bebeluşului
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto Joli Bebe

Sursa foto Joli Bebe
Sfatul medicului

722 vizite

27-08-2020

0 comentarii

Screening-ul metabolic neonatal poate salva viaţa bebeluşului

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

De cele mai multe ori, copiii vin pe lume sănătoşi. Cu toate acestea, există boli congenitale care nu pot fi detectate pe parcursul sarcinii şi nu se pot diagnostica după semnele exterioare, decât după multe săptămâni sau luni. Tocmai de aceea, testul de screening al nou-născuţilor nu este doar necesar, acesta are un rol important în recunoaşterea timpurie a acestor tulburări.

Acest test screening metabolic neonatal se poate face, în primele zile de viaţă. La Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” din Constanţa, testarea se efectuează până în a treia zi de la naşterea celui mic, când bebeluşului i se recoltează câteva picături de sânge din venă sau din călcâi şi se depun pe un card din filtru, care apoi se lasă să se usuce şi se trimite cât mai rapid la laborator. Aici, proba este analizată în cel mai scurt timp, prin utilizarea unor metode extrem de sensibile.

Specialiştii untăţii sanitare consideră că aceasta este, de fapt, o analiză simplă care salvează vieţi.

„Aproape întotdeauna copiii se nasc perfect sănătoşi. Există, totuşi, situaţii în care pot afecta dezvoltarea normală sau chiar ameninţa sănătatea şi viaţa bebeluşului. Testul de screening al nou- născuţilor pentru recunoaşterea timpurie a acestor tulburări poate preveni şi exclude această posibilitate. De ce este necesar un screening precoce? Cam un nou-născut dintr-o mie se naşte cu o tulburare metabolică congenitală, chiar dacă bebeluşul în cauză este aparent sănătos şi activ. Cu cât descoperim mai devreme tulburarea, cu atât intervenţia terapeutică va avea un efect mai bun. Pentru a-i pregăti viitorul cât mai bine, momentul ideal este ca intervenţia să fie făcută după naşterea bebeluşului”, au explicat medicii.

Aceştia au precizat că majoritatea copiilor afectaţi provin din familii fără istoric pentru acea tulburare metabolică, totodată, naşterea unui copil cu o tulburare metabolică nu poate stabili riscul pentru apariţia acelei tulburări în familia respectivă.

Specialiştii Euromaterna subliniază faptul că, un rezultat de screening nu reprezintă un diagnostic, dar este, cu siguranţă, un indicator important. În concluzie, dacă testul este pozitiv, buletinul de analize conţine recomandări suplimentare. Apoi, în funcţie de tipul bolii depistate, se va proceda la repetarea testului de screening sau la efectuarea altor teste.

În acelaşi timp, dacă suspiciunea se confirmă, atunci terapia poate fi iniţiată precoce, în mod special prin dieta specială şi/sau administrarea de medicamente. Totuşi, un lucru trebuie reţinut. Tulburările metabolice congenitale nu pot fi vindecate complet, dar tratamentul precoce va reduce sau chiar va preveni apariţia simptomele grave, care afectează dezvoltarea copilului.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661553 vizite | 57221 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

69652 vizite | 12029 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17810 vizite | 1809 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431977 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001826 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671682 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661553 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

578227 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.