Scuipatul pe stradă, sursa îmbolnăvirii de tuberculoză
Sursa de Sănătate logo

cabinet TBC Verasante - masca somn - Vera Eniko Pall (15)

cabinet TBC Verasante - masca somn - Vera Eniko Pall (15)

cabinet TBC Verasante - Vera Eniko Pall (17)

cabinet TBC Verasante - Vera Eniko Pall (17)

cabinet TBC Verasante - Vera Eniko Pall (17)

cabinet TBC Verasante - Vera Eniko Pall (17)
Boli şi afecţiuni

1603 vizite

05-12-2012

0 comentarii

Scuipatul pe stradă, sursa îmbolnăvirii de tuberculoză

Articol publicat de Florentina BOZÎNTAN
Tuberculoza, cunoscută şi sub denumirea de oftică, este o afecţiune ce se transmite pe cale respiratorie. Tratamentul este gratuit, iar dacă este respectat cu stricteţe, bolnavii se vindecă. Cu toate acestea, ţara noastră se situează, în continuare, pe locurile fruntaşe din Europa la incidenţa bolii.   Dr. Vera Eniko Pall, specialist pneumolog din cadrul Cabinetului Verasante, a explicat că afecţiunea este transmisă prin aer, de la bolnavul contagios, atunci când tuşeşte, scuipă sau strănută, dar şi atunci când doar se află în apropiere.   „Toată lumea ar trebui să respecte câteva reguli de igienă, care ţin de cei şapte ani de acasă: să pună mâna, batista sau şerveţelul la gură în caz de tuse sau strănut şi să nu scuipe pe jos, chiar dacă se află pe stradă”, a atras atenţia medicul. Prostul obicei de a scuipa pe stradă este un bun prilej pentru bacilul Koch, microbul care generează tuberculoza, de a se împrăştia. „Bacilul Koch poate supravieţui mulţi ani în praf, chiar la temperaturi scăzute. Praful este vehiculat de vânt şi împrăştie microbul. În schimb, soarele este inamicul natural al bacilului”, a completat dr. Pall.     Astfel, nici nu este nevoie să fiţi în preajma unui bolnav pentru a contracta microbul, este suficient să treceţi printr-o zonă pe unde acesta a fost. Iar dacă aveţi organismul slăbit, riscaţi să vă îmbolnăviţi. Totodată, este important să se pună mâna sau o batistă la gură în momentul strănutului sau tusei, pentru că „se pot împrăştia picături de salivă care conţin mulţi microbi, iar distanţa până la care pot ajunge e în funcţie de cât de tare bolnavul tuşeşte sau strănută”, a mai spus specialistul.  
Taguri articol: boala. bacilul koch microb scuipat stranut tuberculoză

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661365 vizite | 57217 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

46568 vizite | 8627 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17531 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431249 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001432 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671632 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661365 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.