Se caută sânge pentru bolnavii din spitale
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

594 vizite

20-09-2018

0 comentarii

Se caută sânge pentru bolnavii din spitale

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Pentru constănţenii care vor să doneze sânge şi nu au timp în cursul săptămânii, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) va fi deschis sâmbătă, 29 septembrie, între orele 9.00 şi 13.00.

„Solicitările de componente sanguine au crescut în această perioadă pe fondul menţinerii unui număr scăzut de donatori. Pentru a putea asigura pacienţilor tratamentul transfuzional, avem nevoie de un număr mai mare de donatori de sânge, de aceea rugăm insistent persoanele care au mai donat de mult timp să revină, iar pe cei care nu au mai donat, îi rugăm să devină donatori de sânge cât mai curând”, a declarat şeful CRTS, dr. Alina Mirella Dobrotă.

Doritorii sunt aşteptaţi la sediul din strada Nicolae Iorga nr. 85. Pentru informaţii privind donarea de sânge, vă rugăm să sunaţi la numărul de telefon 0241.616.035 sau 0341.180.013.

Constănţenii care vor să doneze sânge trebuie să aibă neapărat vârsta cuprinsă între 18 şi 65 ani, greutatea peste 50 kg şi să nu fi suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecţie HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc.

Persoanele care au vârsta peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidenţă cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.

Persoanele care efectuează o donare completă (450 ml sânge) beneficiază la cerere de şapte tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariaţi, o zi scutire în cazul elevilor, studenţilor şi militarilor. La toate acestea se adaugă decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu şi localitatea unde se efectuează donarea de sânge.

Precizăm că din punct de vedere imunologic, grupul 0 I poate dona sânge oricărui alt grup („donatori universali”), grupul AB IV poate primi sânge de la oricare alt grup („primitori universali”), grupul de sânge A II poate dona sânge numai grupului A II şi AB IV, grupul de sânge B III poate dona numai grupelor B III şi AB IV”.

În privinţa celor cu RH-negativ, aceste persoane pot dona sânge ambelor grupe RH, în schimb cei cu RH-pozitiv pot dona

sânge numai celor cu RH-pozitiv.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660313 vizite | 17474 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7624 vizite | 695 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9051 vizite | 582 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429154 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000161 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660313 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.