Sensibilitatea dentară se declanşează şi de la alimentaţie
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto Denta Vita

Sursa foto Denta Vita
Sfatul medicului

711 vizite

06-10-2020

0 comentarii

Sensibilitatea dentară se declanşează şi de la alimentaţie

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Sensibilitatea dentară este una dintre cele mai frecvente probleme pentru care oamenii se prezintă într-un cabinet dentar. Această stare poate fi declanşată fie că folosiţi o perie prea dură sau obişnuiţi să consumaţi prea multe dulciuri ori băuturi carbogazoase zaharoase. În unele cazuri, hiperestezia dentară poate dispărea şi poate fi o consecinţă a proceselor naturale din organism.

În cazul în care aveţi de-a face cu o sensibilitate dentară severă, acest lucru este o urmare a expunerii dentinei. Dentina este acea parte a ţesutului dentar de deasupra pulpei cu numeroase terminaţii nervoase. Practic, sensibilitatea este o consecinţă a subţierii smalţului dinţilor sau a înăbuşirii semnificative a gingiilor. Potrivit dr. Dana Matei, sensibilitatea dinţilor frontali este cea mai des întâlnită. Cert este că durerea poate apărea pe unul sau mai mulţi dinţi simultan şi este declanşată de mâncarea şi băuturile reci, calde şi consumul de alimente dulci sau acre. Adesea, hiperestezia smalţului este un proces scurt şi durerea scade până la următorul consum de alimente iritante.

Oricum, susţine medicul, problema dinţilor sensibili este tot mai des întâlnită la pacienţi. Astfel, dacă băuturile reci şi cele fierbinţi vă cauzează durere, la fel ca produsele alimentare fierbinţi sau foarte reci, atunci este cazul să consultaţi medicul specialist. Ce ar trebui să faceţi în astfel de situaţii? Dentina este partea dureroasă a dinţilor şi este învelită în smalţ şi cement, iar aceste părţi componente au rolul de al proteja. În momentul în care tubulii aflaţi în dentină îşi pierd proprietatea protectoare, căldura şi frigul afectează terminaţiile nervoase ale dintelui provocând durere. De asemenea, cauzele care duc la sensibilitatea dentinală sunt prezenţa cariilor netratate, fisurarea plombelor, optarea pentru detartraj în mod constant şi periajul incorect.

Problema poate fi ameliorată şi acasă

„În ceea ce priveşte sensibilitatea de la nivelul pulpei dentare, cauzele sunt: prezenţa unor infecţii de tip stomatologic la nivelul gingiei sau la rădăcina dintelui sau măselei, plombarea unor dinţi în perioada anterioară, încleştarea puternică a dinţilor sau fisurarea unui dinte.

Pentru tratarea dinţilor sensibili, se recomandă schimbarea pastei de dinţi, dacă cea veche nu corespunde nevoilor pacientului, dar, înainte de toate, tratarea cariilor şi schimbarea plombelor, dacă este cazul, precum şi recurgerea la desensibilizarea chirurgicală”, a subliniat specialistul. Totodată, este foarte important ca în momentul în care se constată o sensibilitate dentară la cald sau la rece să se consulte medicul specialist pentru a evita agravarea situaţiei. Desigur, sensibilitatea dentară poate fi ameliorată şi acasă, cu condiţia ea să fie o consecinţă a expunerii dentinei. În acest caz, trebuie să vă revizuiţi dieta şi să vă ajustaţi igiena orală.

Apoi, foarte important, schimbaţi periuţa de dinţi. Optaţi pentru folosirea unei perii moi sau începeţi să utilizaţi o perie sonică. După aceea, reduceţi cât mai mult posibil consumul de alimente acre şi zaharoase şi mai ales mâncaţi mâncarea la temperatura potrivită, adică nici prea caldă, nici rece. De asemenea, alegeţi o pastă moale, cu un indice redus de abrazivitate (pentru dinţi sensibili). Bineînţeles, evitaţi frecarea excesivă şi presiunea pe smalţ când curăţaţi dinţii. Medicul a precizat că aceste recomandări vor ajuta la desensibilizarea temporară, dar nu vor elimina necesitatea de a consulta un dentist.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660457 vizite | 23974 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7989 vizite | 913 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9454 vizite | 803 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429244 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000190 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671450 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660457 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577343 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.