Sfaturi pentru părinţi, bune pentru cei mici. Educaţi-vă copiii să se ferească de răceală
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

1241 vizite

16-11-2017

0 comentarii

Sfaturi pentru părinţi, bune pentru cei mici. Educaţi-vă copiii să se ferească de răceală

Articol publicat de Vali PAPATANASIU

Oricât de multă grijă ar avea părinţii de sănătatea copiilor, aceştia nu pot fi lângă ei non-stop, pentru a-i feri de agenţii patogeni, prezenţi peste tot. De aceea, medicii specialişti sunt de părere că cei mici trebuie educaţi de către părinţi, încă din primii ani de viaţă, să fie precauţi şi să aibă grijă de igiena lor, şi când părinţii nu sunt în apropiere.

Pentru că tot suntem în plin sezon al răcelilor, ar trebui să ştiţi că există anumite metode care trebuie abordate, atât de părinţi, cât şi de copii, pentru a ţine aceste afecţiuni la distanţă.

„Copiii se pot contamina foarte uşor unii de la ceilalţi, mai ales în colectivitate, şi cel mai bine ar fi ca, începând cu vârsta de trei ani, când încep şi ei să înţeleagă anumite lucruri, să fie învăţaţi de părinţi cum să evite răspândirea virusurilor şi a microbilor. Spălatul mâinilor este unul dintre cele mai bune moduri de a preveni răceala şi gripa. Copilul trebuie ajutat să se spele cu apă călduţă şi săpun, timp de aproximativ 20 de secunde. Apoi, mâinile se clătesc şi se şterg. Mâinile se spală după ce copilul a folosit toaleta, înainte de masă, după ce vine de afară, după ce şi-a suflat nasul în şerveţel, când mâinile sunt murdare şi ori de câte ori este nevoie. Dacă ne aflăm undeva unde nu avem apă şi săpun, se poate folosi gelul sanitar”, a explicat dr. Loti Popescu, specialist în promovarea sănătăţii.
Totodată, medicii spun că ar fi ideal să se folosească căni, pahare şi tacâmuri separate, pentru fiecare membru al familiei. De cele mai multe ori, copiii împart băuturile şi mâncarea, obicei ce duce la răspândirea virusurilor, atunci când sunt răciţi. Medicii recomandă ca niciodată mâncarea şi băutura să nu fie împărţite, chiar dacă nu există semne de răceală, deoarece afecţiuni ca răceala sau gripa sunt contagioase chiar înainte ca simptomele să apară.

Sfaturi ce îi pot feri pe copii de suferinţă

Foarte multe afecţiuni virale se transmit prin tuse şi prin strănut, de aceea, specialiştii spun că cei mici trebuie învăţaţi să strănute şi să tuşească în interiorul cotului. Dacă părinţii le arată cum să o facă, le va părea destul de amuzant să copieze acest obicei preventiv.

„Dacă cei mici îşi acoperă gura cu palma, atunci când strănută sau când tuşesc, microbii şi virusurile vor rămâne acolo şi, prin atingerea lucrurilor, aceştia se vor transmite pe lucruri sau la alţi copii, prin atingerea mânuţelor. Totodată, pentru ca cei mici să aibă un sistem imunitar puternic, care să îi ferească de răcelile de sezon, aceştia trebuie să se odihnească corect. Copiii au nevoie de somn suficient, 11 ore pe noapte, pentru copiii de şcoală şi mai mult pentru cei mai micuţi. Somnul ajută sistemul lor imunitar să funcţioneze mai bine şi să se recupereze mai repede după o răceală sau gripă. Când copilul este răcit, este bine să doarmă mai mult. Dacă este o simplă răceala şi copilul este la fel de activ, el trebuie să stea întins şi să se odihnească puţin, chiar dacă nu doarme”, mai spune specialistul în promovarea sănătăţii.
Copilul trebuie ajutat să înţeleagă că, atunci când este răcit, trebuie să stea în casă. Dacă merge la locuri de joacă, zile de naştere sau alte activităţi, atunci când nu este perfect sănătos, poate împrăştia virusurile cu uşurinţă. Mulţi părinţi sunt de părere că, dacă cel mic are doar secreţii nazale uşoare, nu se întâmplă nimic, dacă continuă să meargă în colectivitate.

„Acest mod de a trata situaţia este greşit. Sistemul imunitar al copiilor nu este atât de puternic, precum cel al unui adult şi pe lângă îmbolnăvirea celorlalţi copii, şi copilul în cauză poate dezvolta diferite complicaţii, dacă nu este vindecat de răceală. Dacă, totuşi, copilul intră în contact cu un alt copil răcit, aveţi grijă să-l învăţaţi să se spele pe mâini după ce termină joaca. Părinţii trebuie să îşi înveţe copiii să aibă grijă de ei singuri, dar şi de ceilalţi din jur, atunci când sunt răciţi”, mai explică medicii.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657911 vizite | 15157 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7514 vizite | 614 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

8930 vizite | 519 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429093 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000148 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671436 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

657911 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577338 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.