Sigilarea dentară este soluția de întârziere a cariilor
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

705 vizite

17-05-2020

0 comentarii

Sigilarea dentară este soluția de întârziere a cariilor

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Sigilarea dentară reprezintă aplicarea unui strat subțire, din material plastic, pe suprafețele de masticație ale dinților, de obicei dinții din spate (premolarii și molarii), pentru a preveni apariția cariilor dentare. „Materialul de sigilare se fixează rapid în depresiunile și canelurile dinților, formând un scut protector peste smalțul fiecărui dinte“, precizează site-ul Instituții Medicale.

Chiar și atunci când periajul dentar se efectuează corect și este folosită și ața dentară pentru înlăturarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene de pe suprafețele netede ale dinților, igiena nu se realizează întotdeauna în toate canelurile dinților. Practic, sigilarea dentară protejează aceste zone expuse cariilor prin prevenirea depunerilor de reziduuri alimentare și a plăcii bacteriene.

Totodată, din cauza riscului de a dezvolta carii în depresiunile și canelurile premolarilor și molarilor, copiii și adolescenții sunt primii candidați pentru procesul de sigilare dentară. De asemenea, adulții care nu prezintă carii sau plombe la molari pot beneficia de sigilarea dinților. De fapt, sigilarea dinților ar trebui să reprezinte o metodă de prevenție pentru persoanele care prezintă o predispoziție genetică la apariția cariilor.

De obicei, dinții molari și premolari permanenți ai copiilor ar trebui sigilați cât mai curând după erupție. Astfel, agenții de sigilare îi pot proteja în perioada de maximă vulnerabilitate la apariția de carii, vârsta între șase și 14 ani.

De-a lungul timpului, cercetările au demonstrat că protejarea molarilor apăruți la vârsta de șase ani, cu un material de etanșare pe bază de rășină poate reduce cariile cu până la aproape 80%, imediat, și cu până la 60%, pe parcursul următorilor patru ani.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660311 vizite | 17401 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7609 vizite | 680 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9051 vizite | 582 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429153 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000161 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660311 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.