Simptomele gastroenteritei pot dura chiar şi zece zile
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

15 vizite

26-01-2024

0 comentarii

Simptomele gastroenteritei pot dura chiar şi zece zile

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Gastroenterita este o boală care afectează persoanele de toate vârstele. Cu toate că nu este provocată de un virus gripal, ea este cunoscută și sub numele de răceală la stomac sau „diareea călătorului”, pentru că apare în special vara și este provocată de alimentele sau apa contaminată, consumate din spații necorespunzătoare.

Această afecţiune reprezintă, de fapt, o inflamare a mucoasei tractului digestiv și poate afecta atât mucoasa intestinului subțire, cât și pe cea a stomacului. Ea poate avea diferite forme de severitate, în funcție de imunitatea fiecărui pacient. Pentru persoanele fără istoric de boli cronice (comorbidități), pierderile de lichide și săruri minerale prin vărsături sau diaree nu ridică probleme, dar în cazul sugarilor ori a persoanelor în vârstă și cu un sistem imunitar deficitar, gastroenterita poate fi fatală.

Potrivit dr. Mariana Codreanu, principalul risc în acest caz este deshidratarea, motiv pentru care această boală necesită o atenție deosebită la copii. De obicei, boala apare mai ales în creșe, grădinițe, azile de bătrâni, dar oricine poate contracta o gastroenterită, indiferent de vârstă ori de sex, naționalitate ori educație. Sunt, însă, câțiva factori care cresc riscul de a face această boală, precum: spaţiile aglomerate;

persoanele în vârstă, cu un sistem imunitar deficitar; persoanele care sunt diagnosticate cu SIDA; persoanele care fac chimioterapie;

sugarii, pentru că au un sistem imunitar incomplet dezvoltat.

„De regulă, simptomele gastroenteritei apar între prima și a treia zi de la infectare și pot dura chiar și zece zile. De aceea, simptomatologia este diversă și se agravează gradual. La început vorbim despre: greață, vărsături, febră ușoară, dureri abdominale sub formă de crampe, diaree, senzație de balonare, stare de rău generală, dureri de cap, dureri musculare, transpirații abundente, pierdere în greutate. Când vorbim despre o agravare a simptomelor, atunci apar: vărsături cu sânge, febră mare, durere abdominală intensă, sete intensă, leșin”, a subliniat medicul. Tratamentul gastroenteritei va avea în vedere cauza infecției (virală, parazitară sau bacteriologică), determinată în timpul diagnosticării prin analizele de sânge sau de scaun.

În acest punct, tratamentul presupune, în primul rând, rehidratarea pacientului și tratarea simptomatologiei. Dacă este vorba despre o formă severă de gastroenterită provocată, de cele mai multe ori, de bacterii, atunci se merge în a doua etapă a tratamentului și anume administrarea antibioticului pentru gastroenterita bacteriană. De asemenea, se mai pot administra și medicamente pentru ameliorarea celorlalte simptome: antispastice (pentru durerile abdominale), antiemetice (pentru senzația de vomă), absorbantele intestinale de gaze și antiflatulentele sau probioticele (pentru restabilirea florei intestinale). Foarte important în tratamentul gastroenteritei este și regimul alimentar care trebuie să ajute la redobândirea nutrienților pierduți prin diaree și vărsături. Așadar, dieta bolnavului trebuie să conțină carbohidrați complecși proveniți din carne slabă de pui ori pește și cartofi, cereale integrale și electroliți luați din fructe, precum bananele. Mare atenție! Alimentația trebuie diversificată treptat. Abia după ce organismul dă semne că tolerează toate alimentele reintroduse, regimul poate lua sfârșit și se revine la o alimentație normală.

Taguri articol: sfatul medicului gastroenterita diagnostic medicamente important imunitate analize alimente

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660305 vizite | 17287 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7606 vizite | 680 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9048 vizite | 581 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429150 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000161 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660305 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577340 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.