Sindromul antifosfolipidic este o anomalie a sistemului imunitar
Sursa de Sănătate logo
Boli şi afecţiuni

325 vizite

26-08-2021

0 comentarii

Sindromul antifosfolipidic este o anomalie a sistemului imunitar

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Sindromul antifosfolipidic este o anomalie a sistemului imunitar, care produce în mod greșit anticorpi împotriva unor proteine normale din sânge. Specialiștii spun că acesta poate cauza formarea unor cheaguri de sânge în artere și vene, care, mai departe, pot duce la afecțiuni grave. De exemplu, la femeile însărcinate, sindromul antifosfolipidic provoacă o serie de complicații, precum avortul spontan sau nașterea unui copil mort. Trebuie precizat, însă, că anticorpii antifosfolipidici se pot regăsi în sângele persoanelor care nu manifestă boala. De fapt, susțin medicii, anticorpii fosfolipidici sunt prezenți la aproximativ 2% din populația sănătoasă.

Anticorpii antifosfolipidici inofensivi pot fi detectați în sânge pentru o scurtă perioadă de timp, ocazional, în asociere cu o largă varietate de condiții, inclusiv infecții bacteriene, virale (hepatite, HIV) și parazitare (malaria). Cauzele principale ale sindromului antifosfolipidic pot fi: primare - dacă nu suferiți de tulburări autoimune cum ar fi lupus eritematos sistemic, sau secundare - dacă sunteți diagnosticați cu lupus sau alte tulburări autoimune.

În ceea ce privește sindromului antifosfolipidic secundar, cauza este considerată a fi lupusul sau alte tulburări autoimune. Cauza sindromului antifosfolipidic primar este necunoscută. Cu toate acestea, există factori asociați cu dezvoltarea de anticorpi antifosfolipidici care includ diferite infecții, la persoanele cu sifilis, HIV, hepatita C și malarie. Principalele simptome ale sindromului antifosfolipidic includ: formarea de cheaguri de sânge la nivelul picioarelor, care pot ajunge până la plămâni, avorturi spontane repetate sau naștere prematură, accident vascular cerebral etc.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660313 vizite | 17517 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7627 vizite | 698 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9053 vizite | 584 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429154 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000161 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671438 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660313 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.