Situații în care organismul își atacă propriile țesuturi
Sursa de Sănătate logo
Sfatul medicului

538 vizite

30-11-2020

0 comentarii

Situații în care organismul își atacă propriile țesuturi

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

În cazul în care sistemul imunitar este prea activ, organismul atacă și distruge propriile țesuturi (boli autoimune). Atunci când sistemul imunitar este prea lent, abilitatea organismului de a lupta cu infecțiile scade.

Iată care sunt afecțiunile provocate de o proastă funcționare a sistemului imunitar. În primul rând, trebuie amintite alergiile, care sunt cauzate de reacția sistemului imunitar la substanțe străine care nu sunt periculoase. Astfel, alimentele și particulele inhalate, precum polenul sau părul animalelor sunt cei mai comuni alergeni. Practic, atunci când sistemul imunitar simte un alergen, stimulează eliminarea unor substanțe precum histamina. Simptomele unei reacții alergice pot include probleme de respirație, iritații ale ochilor, mâncărime, congestie nazală, sau greață și vărsături, precizează doctorulzilei.ro. Medicația poate reduce simptomele, însă evitarea expunerii la alergeni este cel mai bun tratament preventiv.

Totodată, astmul este o afecțiune în care sistemul imunitar devine prea activ în căile respiratorii. Persoanele cu astm suferă de episoade periodice de constricție a căilor respiratorii. Majoritatea persoanelor cu astm suferă și de inflamații ale căilor respiratorii. Ca răspuns la un stimul necunoscut, sistemul imunitar începe să producă anticorpi, care în loc să lupte cu infecțiile, atacă propriile țesuturi. Tocmai de aceea, tratamentul pentru bolile autoimune se concentrează, în general, pe reducerea activității sistemului imunitar.

În același timp, sistemul imunitar atacă articulațiile, cauzând inflamație și durere. Urmarea? Dacă nu este tratată, artrita reumatoidă duce la leziuni permanente ale articulațiilor.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660334 vizite | 18002 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

7656 vizite | 712 comentarii

De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie De foarte multe ori, pacienţii dermatologici suferă şi de depresie

9087 vizite | 607 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1429161 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1000162 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671439 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

660334 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577341 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.