Soarele face minuni. Influenţa sa asupra afecţiunilor reumatice este uriaşă
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

2028 vizite

10-07-2017

0 comentarii

Soarele face minuni. Influenţa sa asupra afecţiunilor reumatice este uriaşă

Este cunoscut că expunerea la soare este o bună sursă de vitamina D, o vitamină atât de benefică pentru dezvoltarea normală a oaselor şi articulaţiilor, dar şi pentru susţinerea sănătăţii acestora. Astfel, multe persoane care suferă de afecţiuni osteoarticulare ajung pe litoral, în fiecare vară, pentru o terapie vindecătoare, bazată pe mult soare, apa marină şi nisip.

Cu toate acestea, medicii specialişti reumatologi afirmă că soarele nu este întotdeauna benefic, deoarece, există afecţiuni care pot fi agravate de razele ultraviolete. În următoarele rânduri, dr. Daniela Duşa explică situaţiile în care soarele este benefic, dar şi cele în care bolile pot fi agravate de expunerea la soare, pentru a vă conserva sănătatea.

Vitamina D, denumită şi „vitamina soarelui”, are un rol important în menţinerea nivelului normal al calciului şi fosforului în sânge. Vitamina D se găseşte în mai multe surse alimentare, cum ar fi: peştele, ouăle, laptele fortificat şiuleiuldin ficat de cod. Expunerea la lumina solară are un rol important în sinteza vitaminei D 3la nivelul pielii. Zece minute de expunere la soare într-o zi este considerată o perioadă suficientă pentru a preveni carenţele de vitamina D.

„Această vitamină este un agent inhibitor important al resorbţiei osoase, având rol în păstrarea masei osoase, iar secundar creşte absorbţia intestinală de calciu. Aceste proprietăţi fac din vitamina D un factor important în prevenţia şi tratamentulosteoporozei,boală ce afectează scheletul, caracterizată prin scăderea rezistenţei osoase şi risc crescut de apariţie a fracturilor. Vitamina D scade riscul apariţiei unor boli autoimune (diabet zaharat tip I, scleroză multiplă), însă, scăderea riscului de apariţie aartritei reumatoideeste discutabilă”, explică dr. Daniela Duşa, medic specialist reumatologie, in cadrul MEDSTAR General Hospital.

Există studii care arată că marii consumatori de vitamina D asociază un risc mai mic de artrită reumatoidă, dar există şi studii de cohortă care nu asociază nivelele de vitamina D cu riscul de artrită reumatoidă.

În schimb, un lucru este cert, spune medicul specialist, pacieţii cu artrită reumatoidă care sunt în puseu de activitate (prezintă artrite şi sindrom biologic de inflamaţie) trebuie să evite expunerea la soare.

Beneficiile expunerii la soare

Deşi, în unele situaţii, expunerea la soare înrăutăţeşte lucrurile, sunt destule acele boli care se pot trata sub razele binefăcătoare. Astfel, pacienţii pot scăpa de dureri, dar şi de alte simptome specifice.

Aşadar, la pacienţii cureumatism cronic degenerativ(artroză - gonartroză, coxartroză, spondiloză), expunerea la soare şi talasoterapia sunt indicate, având efecte benefice asupra evoluţiei ulterioare a bolii.

„Expunerea la soare, în special la razele ultraviolete B, este cunoscută ca fiind unul din factorii declanşatori ailupusului eritematos sistemic şi ai aparitiei simptomelor. O zi la plajă poate declanşa o erupţie pe piele, în zonele expuse la soare, şi poate agrava celelalte simptome ale afecţiunii (artrite, poliserozite etc.). Expunerea la soare este benefică la majoritatea persoanelor (femei la menopauză, vârstnici), însă există categorii de pacienţi, în special cu boli autoimune, la care expunerea la soare poate declanşa sau agrava boala”, detaliază medicul specialist.

De asemenea, expunerea la soare trebuie să ţină cont şi de patologiile existente, în special cele cardiovasculare şi dermatologice care se pot agrava.

În funcţie de afecţiunile de care suferiţi, înainte de a vă expune la soare, ca metodă de tratament, consultaţi medicul de familie, pentru îndrumări.

Pentru programări, consultaţii de specialitate şi consiliere, apelaţi numerele de telefon MEDSTAR General Hospital 0241.638.251, 0722.574.250, 0241.940.

Taguri articol: stiri medicale beneficii dermatolog reumatologie spondiloză ultraviolete

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45663 vizite | 8468 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17523 vizite | 1784 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431229 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001423 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671631 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661354 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.