Specialiștii „Euromaterna“: Placenta poate fi comparată cu un scut imunologic
Sursa de Sănătate logo

Sursa foto: The Motley Fool

Sursa foto: The Motley Fool
Sarcina

881 vizite

13-03-2020

0 comentarii

Specialiștii „Euromaterna“: Placenta poate fi comparată cu un scut imunologic

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Până la apariţia pe lume a noului membru al familiei, legătura dintre bebeluş şi mamă se face prin intermediul placentei. Practic, timp de nouă luni, ea hrăneşte şi oxigenează micuţul, dar asigură şi alte funcţii importante pentru organism. Această placentă este formată din ţesuturi de origine embrionară.

Specialiştii Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Euromaterna” spun că o parte este prinsă de mucoasa uterină a mamei, iar cealaltă, pe care se prinde cordonul ombilical, care leagă placenta de făt, este învelită într-o membrană fină, numita amnios, sub care se află vasele placentare. Practic, aceasta este o reţea vasculară foarte densă, care produce un debit sanguin de 36 de litri pe oră.

„Placenta se formează din ovocitul fecundat (blastocist), care coboară după şapte zile de la fecundaţie, în cavitatea uterină. Acesta este format dintr-un buton embrionar şi este înconjurat de trofoblast, structura care va forma placenta. De fapt, blastocistul trebuie să furnizeze repede un organ ce va permite schimburile materno-fetale. La început, aceasta se comportă ca un organ endocrin: produce hormonul gonadotropina corionică (HGC), din a două săptămână de sarcină. Mai târziu, placenta este locul unei importante producţii hormonale, mai ales a progesteronului, care împiedică contracţiile muşchiului uterin şi, astfel, expulzarea fătului”, au explicat medicii. Aceştia au precizat că placenta este extrem de importantă, mai ales în condiţiile în care toate funcţiile sale sunt esenţiale pentru buna dezvoltare a sarcinii, dar şi pentru creşterea fătului. În acelaşi timp, ea poate fi comparată cu un scut imunologic.

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661355 vizite | 57216 comentarii

Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială Mătasea de porumb poate reduce glicemia și tensiunea arterială

45781 vizite | 8490 comentarii

Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil? Cum ne pregătim sufleteşte pentru a avea un copil?

17524 vizite | 1785 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1431230 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

1001423 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671631 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

661355 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577655 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.