Specialităţi pediatrice noi, pentru rezidenţi
Sursa de Sănătate logo
Ştiri medicale

3570 vizite

08-11-2016

0 comentarii

Specialităţi pediatrice noi, pentru rezidenţi

Articol publicat de Mirabela ŞERBĂNESCU

Absolvenţii care promovează concursul de rezidenţiat de anul acesta vor avea de ales din mai multe specialităţi medicale. Potrivit reprezentanţilor Ministerului Să-nătăţii, numeroase specialităţi a căror durată a fost redusă în anul 2010 au fost aduse acum la standarde europene.


Astfel, mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sănătăţii au solicitat armonizarea curriculelor de pregătire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a reveni la duratele de pregătire avute anterior anului 2010 sau majorarea duratei de pregătire.


„În opinia specialiştilor, majorarea este susţinută de faptul că şi în celelalte ţări ale Uniunii Europene există o tendinţă generală în acest sens, tendinţă agreată şi de Uni-unea Europeană a Medicilor Specialişti”, explică ministrul Vlad Voiculescu.
Câteva dintre specialităţile la care creşte durata rezidenţiatului sunt: chirurgie toracică (de la 5 ani la 6 ani), cardiologie (de la 5 ani la 6 ani), endocrinologie (de la 4 ani la 5 ani), gastroenterologie (de la 4 ani la 5 ani), geriatrie şi gerontologie (de la 4 ani la 5 ani). Întreaga listă de specialităţi se găseşte în Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii publice nr. 1.509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală. Demersul Ministerului Sănătăţii de revizuire a duratelor de pregătire a fost susţinut şi de Colegiul Medicilor din România.


O altă noutate este înfiinţarea specialităţilor care vizează patologia pediatrică. Astfel, au fost create noi specialităţi: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică. Curricula pentru aceste noi specialităţi este în curs de elaborare, având trunchi comun cu specialitatea pediatrie în primii ani.


Pentru medicina dentară s-a înfiinţat, la solicitarea Colegiului Medicilor Dentişti din România, specialitatea de pedodonţie, cu o durată de pregătire de trei ani.
Anul acesta, concursul de rezidenţiat va avea loc în data de 20 noiembrie în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu clasificare unică pe ţară.

Taguri articol: stiri medicale cardiolog cardiologie endocrinologie gastroenterologie geriatrie oncologie nefrologie pediatrie pneumolog pneumologie rezidenţiat asistenţă

Comentează aici

Articole recomandate

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566550 vizite | 145 comentarii

Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

56438 vizite | 58 comentarii

Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă Cum ştii dacă ai probleme cu glanda tiroidă

43561 vizite | 41 comentarii

Top 5 articole

Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate? Care sunt condiţiile pentru a deveni coasigurat la sănătate?

1428088 vizite

Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani" Noul sindrom care face ravagii printre copii. "Se manifestă foarte des la copiii cu vârste între 1 şi 12 ani"

998601 vizite

Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate Căpşunile, o adevărată porţie de sănătate

671219 vizite

HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016 HYDRA Deluxe SPA - tratamentul must-have al verii 2016

577259 vizite

Cum scăpăm de durerea în gât Cum scăpăm de durerea în gât

566550 vizite

înapoi sus Vezi varianta de desktop
Sfatul medicului, boli şi afecţiuni, terapii alternative, dietă şi nutriţie - Revista de sănătate Cuget Liber. Pentru o viaţă sănătoasă.